Vad är RNA-interferens?

December 31

RNA-interferens är en naturlig genetisk mekanism som finns i de flesta växter och djur. Dess funktion är att skydda det cellulära maskineriet från invasion och exploatering av virus och andra främmande genetiskt material. RNA-interferens kan tysta specifika gener, vilket gör det till ett värdefullt forskningsverktyg inom bioteknisk forskning och även nästa generations medicinska behandlingar. Till exempel, om vi kunde använda RNA-interferens att tysta gener som ansvarar för en långsam ämnesomsättning, kan vi tillåta människor att gå ner i vikt utan att tvinga dem att gå på en diet eller slåss mot sina naturliga kost tendenser.

Minns att virus förökar sig genom att sätta in sitt genetiska material in i genomet hos en värd, omprogrammering det att pumpa ut kopior av viruset. Efter några hundra virus produceras av den genetiska maskineri i cellen, det spricker släppa fler virioner som går på att infektera andra celler. Den viktigaste punkten i RNA-interferens är att undertrycka vissa delar av genomet, så att virus inte kan utnyttja den för att framställa exemplar.

De flesta organismer har en arvsmassa som producerar budbärar-RNA, som fortsätter med att instruera cellens proteinproducerande maskiner för att skapa olika proteiner. RNA-interferens består av speciella segment av RNA, kallade små störande RNA-strängar (siRNA) som har nukleotidsekvenser komplementära till den riktade RNA-strängen. Dessa komplementära strängarna tjäna som en inriktningsmekanism, som styr proteiner till mRNA av val, tärning de långa dubbelsträngade RNA-molekyler till fragment, som inte kan översättas till proteiner. På detta sätt kan specifika gener tystas.

Idag är användningen av RNA-interferens för biotekniska och terapeutiska syften ett hett forskningsområde. RNA-interferens som används för att selektivt undertrycka önskade gener är en form av genteknik. Föreställ bota eller göra framsteg mot ett botemedel mot aids, hepatit och influensa - alla genom att selektivt hämma uttrycket av virusgenom. Fullt utnyttjande RNA-interferens, skulle vi kunna skapa bomullsfrön utan gift - de har stora mängder protein, men naturliga bomullsfrön är giftiga - tobak utan cancerframkallande, och växter med extrem motståndskraft mot beskära förstör virus. RNA-interferens är en värdefull metod i bioteknisk verktygslåda som kommer att fortsätta inledde bioteknikrevolutionen för 21-talet.