Vilka är de olika typer av svamp?

July 16

Svampar är köttiga utväxter av svamp som används i livsmedel i hela världen. Det finns tusentals olika typer av svampar. Endast en liten andel av dem är giftiga, och dussintals olika typer av svampar är inte bara ätbara men anses önskvärt för att äta. Bland de mest populära av de olika typer av svamp som används i livsmedel är vita champinjoner, murklor, tryffel och portabella svamp. Andra populära typer inkluderar kantarell, shiitake, ostron och enoki.

Vita svampar

Den vanligaste typen av svamp i många livsmedelsbutiker är Agaricus bisporus. Det är vitt eller ljusbrunt och har många vanliga namn, såsom en vit svamp, bord svamp, italienska svamp eller vit knapp. Denna svamp har en stjälk, en kupolformad topp och en allmänt mild smak. Vita svampar finns färska, torkade eller konserverade.

Morels

Dessa konformade svamp varierar i färg från ljusbrun till brun. Till skillnad från vita svampar, som har en mer jämn yta, murklor har en porös, svampliknande utseende ovanför stjälken. De har också en starkare smak, vilket har beskrivits som jordnära, rökig eller ens nötaktig. Dessa svampar är vanligtvis dyrare än vita svampar. När skördas från det vilda, bör de rengöras grundligt på grund av deras porös yta.

Tryffel

Tryffel är ganska sällsynta och dyra, så de anses en delikatess av många människor. Tekniskt sett är de inte verkliga champinjoner, men de är nära besläktade. Tryffel har en ojämn, ojämn utseende. De har en stark, jordig eller ens köttig smak, och mörkare tryffel, desto starkare smak.

Porta

Portabella svampar liknar vita svampar men är mycket större och mer brun i färgen. De skördas när de är mycket mogen, vilket ger dem en mer tät textur och en djupare smak. När de skördas innan de når full mognad, de kallas crimini svamp, som vanligtvis ersätta vita svampar då en något starkare önskas.

Kantarell

Dessa svampar har en mycket annorlunda utseende, från en vit eller gulaktig stjälk och öppning i en vas liknande eller blomliknande form i ljusa gula eller orange nyanser. De har en känslig struktur, så man måste vara försiktig när de kokas, för att undvika att ha dem att bli hårda. Deras smak har beskrivits som nötaktig. Kantareller är särskilt populärt att använda i sallader och aptitretare.

Shiitake

Shiitakesvamp är mestadels brun och har breda, paraplyformade toppar. De har en tät struktur och köttig smak, så de ofta används som ersättning för kött i vegetariska rätter. Shiitakesvamp är en av flera olika typer av svamp som är populära i rör frites eller som en kokt sida skålen.

Ostron

Dessa svampar få sitt namn från deras utseende och deras smak. De är oftast vita, beige eller grå och finns i vilt växer på stockar eller träd. Deras stammar har breda gälar och stiga in i en lägenhet, mestadels ojämn topp som liknar ett ostron. Dessa svampar har en mjuk konsistens och delikat smak som vissa människor jämför med skaldjur. De är särskilt populär när stekt.

Enoki

Enoki svampar växer i klasar. De har långa, smala stjälkar och små, vita mössor. Dessa skarpa svampar har en mild smak som har beskrivits som något fruktig. De är oftast äts rå på sallader eller smörgåsar.

  • Shiitakesvamp.
  • Ostronskivling.
  • Enoki svamp.
  • Morel svamp.
  • Vita champinjoner.
  • Många ätliga och giftiga svampar liknar ett otränat öga.
  • Svampar används ofta som crepe fyllningar.
  • Scotch bonnet svampar är kända för sin söta smak.
  • Vit tryffel.