Vad är maltitolsirap?

October 3

Maltitolsirap är tillverkad av maltitol, en sockeralkohol eller polyol används i kolhydrat, sockerfria produkter såsom kost snacks, näring barer och godis. Liksom de flesta socker alternativ och kolhydratfattig sötningsmedel, har maltitol bara en bråkdel av de kolhydrater i verkliga socker, men det är söt nog att producera motsvarande smak i de produkter det används i. Till skillnad från vanligt socker, bidrar det inte till tand förfall. Som med alla andra mat och matlagning tillsatser, men studier visar positiva och negativa aspekter av att använda den.

Den främsta användningen av maltitolsirap är kolhydrat mat för bantare, men det kan också användas av diabetiker människor som behöver hålla sin sockerintag ner. Socker ersättare är ganska populärt, men på senare tid har det varit föremål för viss kritik. Studier har visat att det inte är lika låg i kolhydrater som man tidigare trott. Tillverkarna har alltid sagt att ett gram maltitolsirap ger ungefär två kalorier, vilket är hälften av de fyra kalorier som tillhandahålls av ett gram vanligt socker. Men det faktiska analyser tyder på att antalet kalorier per gram maltitol är närmare tre, inte två.

Vidare har maltitolsirap en ganska högt glykemiskt index på 52, vilket är ganska nära 60, indexet för bordssocker. Maltitol pulvret har en lägre glykemiskt index på 36, men detta är fortfarande högre än för andra konstgjorda sötningsmedel. På grund av dessa siffror, kanske maltitol inte vara lika effektivt för bantning och minska kolhydratintaget som folk kanske tror. Somliga hävdar även att maltitol användning kan vara själva anledningen till varför vissa dieters misslyckas med att nå sina mål vikter trots deras kontrollerade dieter.

En annan relaterad fråga är potentialen för biverkningar med maltitol. Vissa människor som konsumerar maltitol får gastrointestinala problem, särskilt diarré. Andra lider magkramper, intestinal gas och uppblåsthet. Dessa saker händer eftersom som andra sockeralkoholer, är maltitolsirap mycket långsamt absorberas i mag-tarmkanalen. Därför kan det producera en laxerande effekt. När stora kvantiteter av maltitol konsumeras, är det större sannolikhet att den kommer att resultera i diarré. Det rekommenderas därför att ta små mängder maltitol först att bedöma hur din kropp kommer att reagera på det. När inga biverkningar upplevs får beloppet tas gradvis ökas.

Man kan också prova att använda alternativ till maltitol som har lägre kaloriinnehåll men kommer nära sötma bordsocker. Många dietister rekommenderar erytritol baserade sötningsmedel såsom sukralos. Dessa sockerersättningsmedel är också mindre sannolikt att leda till upplevelsen av gastrointestinala biverkningar.

  • Maltitol biverkningar sirap kan omfatta magkramper och diarré.