Vad är en Spiny Water Flea?

October 6

Bythotrephes longimanus eller Bythotrephes cederstroemi, även kallad en taggig vattenloppa, är en liten sötvattens kräftdjur hemma i Asien och norra Europa. Det kom i de stora sjöarna i USA genom urladdat barlastvatten under tidigt 1980-tal och spred sig snabbt i hela området. Denna invasiva arter konkurrerar med lokala arter för livsmedel och har inga naturliga fiender.

De små kräftdjur kom till USA från Europa genom vatten som fartyg transporteras i tankarna att hjälpa till att stabilisera och balansera sina skrov under långa färder över havet. När fartyg anländer i hamnarna, ladda ur de vattnet och fylla på tankarna, ofta släppa organismer som de samlats i sista porten. Många arter som introduceras på detta sätt överlever inte, men taggig vattenloppa frodades i sin nya miljö.

Det upptäcktes först i Lake Huron och Lake Ontario mellan 1982 och 1984. Det spred sig snabbt i alla de större och mindre sjöar. Arten var helt etablerad i stora delar av regionen med 2011.

Den taggiga vattenloppa liknar en liten räka i utseende, med tillägg av en enda lång, hullingförsedda svans. Detta ryggraden förhindrar taggig vattenloppan från att bli uppätna av några arter utom den största fisken, så de har inga naturliga fiender att begränsa sina befolkningar. De varierar i storlek från 0,25 till 0,625 inches (6,35 mm till 15.87 mm). De samlar in borstiga, gelé-liknande blobbar på fisknät och linjer.

Den Bythotrephes arter reproducerar antingen sexuellt eller asexuellt, beroende på miljön. Honorna kan producera så många som 20 livskraftig avkomma per månad. Spiny vattenlopp ägg kan fortsätta vilande under hela vintern och luckan när temperaturen stiger.

Ägg som äts av fåglar eller fisk kan passera genom djurets kropp oskadda. Äggen motstå både frysning och torkning. Även om mamman dör ur vattnet och hennes ägg torka ut, kan äggen fortfarande kläcks om de återvände till vattnet.

Spiny vattenloppor konkurrera med andra fiskar för livsmedel, speciellt en typ av djurplankton som kallas Daphnia. De har helt eliminerat vissa infödda djurplankton arter i vissa regioner, vilket begränsar den tillgängliga livsmedelsförsörjningen för ungfisk som förlitar sig på djurplankton för att överleva. Dessutom de täppa fiske öljetter spö och förhindra att fisk fångas.

Denna art är svår att kontrollera när det är etablerat. Spiny vattenloppor resa lätt från en plats till en annan på betes hinkar eller slagvatten och snabbt kolonisera nya sjöar efter introduceras. De var listad som en reglerad invasiva arter i Minnesota och med 2011.