Vilka är de olika lägen för malariasmitta?

June 9

Malaria är en allvarlig och ibland livshotande sjukdom vanligare i fuktiga och tropiska regioner i världen. Orsakas av parasitinfektion, är malaria ofta behandlingsbara och förebyggas, men många dör av sjukdomen varje år. Enligt statistik från Världshälsoorganisationen, 2008 såg nästan en miljon dödsfall till följd av sjukdomen. Förståelse malariatransporten är en viktig del av att begränsa infektionen förmåga att spridas; i nästan alla fall är malariatransporten resultatet av bett från infekterade myggor.

Det finns fyra huvudtyper av malaria som är överförbara till människor, och var och en kan bäras av en familj av myggor som kallas Anopheles, eller malaria vektorer. Sambandet mellan myggor och malaria överföring gjordes först av läkare och forskare Alphonse Laveran i 19th century. Sjukdomen hade varit bekant i århundraden, men vanligt visdom skrivs den till den fuktiga luften, snarare än en parasitinfektion. Även Laveran hypotes att malaria överföring genomfördes genom myggor möttes med stor skepsis, blev han senare tilldelats Nobelpriset för sitt arbete i ämnet.

Myggor foder genom att suga små mängder blod från människa eller djur värdar. Om ett myggbett en malaria-infekterad värd, kan vissa av de infekterade röda blodkroppar plockas upp och överföras genom nästa bett eller flera inslag. När implanteras i en ny värd, parasiterna att bosätta sig i levern, där de får stanna i flera månader eller år, vilket orsakar inga symtom eller obehag. När parasiter lämnar levern, orsakar de svåra symtom som de förökar hela blodomloppet, inklusive hög feber, kräkningar, kramper, blindhet, frossa, och till och med dödsfall.

Nycklar till att förhindra malaria överföring omfattar både förebyggande åtgärder och omfattande behandling av malariaoffer. För att förhindra biter uppstår, människor rekommenderas att använda myggmedel, hänga myggnät över dörrar, fönster och sängar, och döda alla myggor som visas. De flesta malaria vektorer biter mellan skymning och gryning, vilket fått vissa experter att föreslå återstående inomhus helt under dessa timmar.

Många former av malaria kan behandlas med läkemedel, som så småningom kan döda av alla parasiter i kroppen. Eftersom parasiterna kan lägga vilande så länge, folk kanske inte känner att de har infektionen i många månader. Eftersom malariaparasiter bor i de röda blodkropparna, kan överföring också uppstå om ett blod- eller organdonator har en oanad fall av infektionen. Av den anledningen, många experter uppmanar blod och molekylär screening av potentiella donatorer i områden med höga malariatransporten.

  • Mosquito på väg att bita.
  • Använda myggmedel kan hjälpa till att förhindra myggbett uppstår.