Vad är Hair solskyddsmedel?

June 4

Hår solskyddsmedel är en produkt som utformats speciellt för att erbjuda UVA och UVB-skydd för håret. Exponering för skadliga strålar från solen kan göra att håret blir torrt, bleknade färgen, och spröd. Solskyddsmedel för hår innehåller i allmänhet många av samma aktiva ingredienser som solskydd för resten av kroppen. De är oftast tillgängliga som schampo och balsam, men det finns också flera leave-in produkter som finns. Hår solskyddsmedel kan skydda hårets färg, samt att förebygga den strukturella skador på hårsäckar som kan uppstå som en följd av solexponering.

Solskyddsprodukter för hår och hårbotten bör generellt lista en solskyddsfaktor (SPF) betyg på flaskan. Många hårprodukter innehåller ingredienser som är avsedda att blockera eller spegla tidens UVA / UVB-strålar, men man tror att de mest effektiva produkterna avsikt utformad för att erbjuda solskydd. Dessa produkter kan innehålla aktiva ingredienser såsom zinkoxid eller titanoxid, som i allmänhet vilar på ytan av hårsäcken och återspeglar skadliga ultravioletta strålar. Andra hår solskyddsprodukter kan innehålla ingredienser tros kunna tränga hårsäcken att erbjuda mer bestående solskydd. Hår solskyddsprodukter som tränger hårsäcken anses ofta mer lämpade för att skydda håret från perioder av kortvarig exponering som i allmänhet förekommer dagligen.

Balsam och schampo skryta ofta någon form av solskydd, och många sådana produkter anspråk på att bidra till att vända de skador som redan gjort till håret genom solexponering. Spray-on hår solskyddsprodukter är ofta oljebaserade och kan väga ner håret om den tillämpas alltför ofta eller för tungt. Forskning tyder dock att solskyddsprodukter för hår och hårbotten är mest effektiva om de tillämpas ordentligt och jämnt på håret. Vissa tillverkare erbjuder gel-baserade produkter som hävdar att skydda håret från effekterna av solen samtidigt som håret kropp och utseende.

Experter råder vanligtvis väljer ett hår solkräm med en solskyddsfaktor på ca 10. Nivån på solskydd erbjuds sägs att korrelera till den tid det tar en att uppleva solen brinna utan solskydd. Experter rekommenderar att multiplicera denna tid, vilket kommer att variera på individuell basis, av nivån på SPF skydd som solskyddsmedel, för att avgöra hur ofta solkräm bör åter tillämpas. Långvarig solexponering allmänhet kräver upprepade tillämpningar av solskyddsprodukt för maximal säkerhet.

  • Solskyddsprodukter för hår och hårbotten bör generellt lista en solskyddsfaktor betyg på flaskan.
  • Solens UVA och UVB-strålar kan skada håret.
  • Enligt experter, bör en effektiv hår solkräm har en solskyddsfaktor (SPF) på minst 10.