Vad är en Pinafore?

November 25

Nålas ovan, eller i fronten, den förkläde var en allestädes närvarande childâ € s plagg från 1700-talet till så sent som början av 20-talet. Den skyddsförkläde utformades på linjerna i en vuxen womanâ € s fulla frontspoiler, och tjänat i huvudsak samma syfte: att förhindra att girlâ € s klänning från att bli smutsiga.

Ett förkläde var oftast gjord i vitt eller pastellfärg, för calico eller andra bomullsmaterial. En söndag skyddsförkläde kan ha gjorts av organdi, en ren gräsmatta tyg som är dressier än vanlig bomull. Den skyddsförkläde hade ett livstycket och kjol som oftast kom till inom ett par inches av den nedre fållen på klänningen. Livet har varierat beroende på vem som gjorde förkläde. Några var mer som en liten backless klänning, medan andra hade en mer förkläde liknande front, men med volanger över axlarna.

Under den ålder då små flickor bar pinafores, milda tvättmedel var inte tillgängliga. De flesta tvättmedel hade en lut bas, som var hårt på knappar. Därför var pinafores nålas stället knäppt, och var slitna att skydda klänningen. Klänningar var inte tvättas ofta på grund av knappen frågan, och förkläde och förkläde var oumbärliga i att hålla fläckar och fläckar bort.

Den skyddsförkläde ändrade något med åren, och en söndag förkläde kan mycket väl ha hade korsat remmar som fästs i ryggen, tillsammans med en slips i midjan, gör att det ser mer ut som ett förkläde. De flesta små flickor fick lära sig att sy när pinafores var i stil, och efter provtagare och täcken, gör en dolla € s skyddsförkläde, då en för sig själva, var tidiga sömnadsprojekt.

Många collectorâ € s dockor som har en viktoriansk tema innehåller ofta outfits med förkläde. Dessa har oftast metall snaps istället för stift, men de är ett bra exempel på hur skyddsförkläde såg ut. Vissa girlsâ € skärningsmönster har också vad som kallas pinafores, men de är ofta mer av en bygel klänning, avsedda att bäras över en blus istället för en full dress.

Den förkläde har mestadels gått ur modet, som små flickor bära shorts och t-shirts för lek kläder, men det var en gång en viktig post i sina garderober.