Vad är några viktiga landmärken på Venus?

December 21

Planeten Venus, täckt av en tjock atmosfär av koldioxid och kväveinnehållande reflekterande, hög höjd moln av svavelsyra, har varit extremt mystiskt för astronomer tills helt nyligen i historien. Innan utredningen av Venus av molnradar 1961, astronomer visste absolut ingenting om dess yta. Vissa författare spekulerade i att en varm tropisk värld ligga under sina moln.

De var rätt om den varma delen. Mikrovågsugn och infraröda radiometrar monterade på Mariner 2, en rymdsond som gjorde en fly-by Venus 1962, visade att ytan var otroligt varmt - 425 ° C (797 ° F), tillräckligt varmt för att smälta bly. Detta krossade alla spekulationer om livet på ytan. På den positiva sidan, var molntopparna från Venus befunnits vara relativt svalt, jämförbar med temperaturer på jorden. Trycket på ytan visade sig vara ungefär 92 gånger större än vid havsnivå på jorden, som liknar det tryck 1 km (0.62 mi) under havet.

Under hela 1970-talet och 1980-talet, var intensiva undersökningar utförs på Venus, både med hjälp av jordbaserade radar och rymdsonder. Jord-baserade radar avslöjar bara yta har större än ca 5 km (3 km), kräver så vidare undersökning sonder.

Ytan på Venus visade sig vara mycket platt, till följd av den massiva vikten av dess atmosfär och bristen på tektoniska aktivitet. Den högsta bergskedjan är Maxwell Montes, som den högsta punkten 12 km (7,4 mi) ovanför ytan. På grund av den här höjden, är Maxwell Montes den coolaste och minst tryck plats på ytan av Venus, men det skulle ändå döda någon människa på några sekunder. Avståndet mellan den högsta och lägsta punkt på Venus är bara 13 kilometer (8.1 km), medan på jorden skillnaden är cirka 20 kilometer (12,4 mi). 51% av det Venusian ytan ligger inom 500 meter (1640 fot) från median radie planeten (Venus 'motsvarighet till "havsnivå").

Cirka 10% av planetens yta består av två huvud "kontinenter" kallas höglandet. Dessa inkluderar Aphrodite Terra, ungefär lika stort som Afrika, och Ishtar Terra, som innehåller Maxwell Montes. Tillsammans med dessa höglandet, finns det flera stora uppror skapas genom vulkanisk verksamhet, inklusive Beta Regio, Phoebe Regio, Themis Regio, Alpha Regio, Eistla Regio, Bell Regio, och Tholus Regio. Den största av dessa vulkaner upptäcktes under de första radarundersökningar av tidigt 1960-tal.

Venus har cirka 900 kratrar, nästan alla som är större än 30 kilometer (18 km) i diameter. Anledningen är att de mindre asteroider bränna upp i den tjocka atmosfären innan de lyckas träffa ytan. Om en asteroid har drivkraften att göra det genom atmosfären, är det säkert att lämna ett stort krater. Några välkända kratrar inkluderar Danilova, Aglaonice och Saskja. Alla har fått namn, i allmänhet efter kvinnofigurer från historia och mytologi.

Andra funktioner på Venus inkluderar vulkaner som kan vara aktiva, samt mystiska strukturer som kallas arachnoids finns någon annanstans. Arachnoids består av koncentriska ovaler omgivna av ett komplext nätverk av sprickor, och kan ha en diameter så stor som 200 km (124 mi). De kan ha en vulkaniskt ursprung, eller bildas genom någon annan process.

  • Ytan på Venus tros vara relativt platt på grund av sin massiva atmosfär och låg tektonisk aktivitet.