Vilka är de olika typerna av encefalitvirus?

July 12

Det finns flera typer av encefalitvirus. Encefalit är inflammation i hjärnan som kan leda till antingen milda influensaliknande symtom eller mer allvarliga och livshotande sådana, såsom kramper och förlamningar. Encefalitvirus inkluderar de sprids från mygga eller fästingbett, rabiesvirus, och flera typer av herpesvirus.

En av de mer vanliga encefalitvirus är herpes simplex virus. Herpes simplex 1 är vanligtvis ansvariga för munsår i människor. En person kan få encefalit efter en initial exponering för herpes simplex 1 eller kan skaffa det efter att viruset har varit i kroppen ett tag och blir aktiveras. Herpes simplex encefalit är vanligare hos ungdomar under 20 år eller personer mer än ålder 40. Det är oftast mycket svår och kan vara dödlig.

Två andra typer av herpesvirus, Epstein Barr och varicella zoster, är också encefalit virus. Epstein Barr är det virus som normalt orsakar mononukleos, medan varicella zoster-virus orsakar oftast vattkoppor hos barn och vuxna och bältros senare i livet. De flesta fall av encefalit som beror Epstein Barr eller varicella zoster är milda.

Andra encefalitvirus sprids till människor från fästingar eller myggor. Dessa virus är kända som arbovirus. Powassan virus, eller POW, sprids till människor från den svarta ben fästingen, som finns i Nordamerika och i delar av Asien. Även fall av encefalit från POW är mycket sällsynta i USA och i Kanada, de är oftast dödlig i 10 procent av fallen och har permanenta neurologiska effekter i cirka 50 procent av fallen.

Ett antal encefalitvirus sprids från mygg, inklusive St Louis-viruset, West Nile-virus, och La Crosse virus. Virusen startar vanligtvis i fåglar och ledes sedan till människor via myggor, som fungerar som vektorer för virus. Vanligtvis encefalitvirus från myggor är milda och förekommer i äldre vuxna.

Flera virus som tidigare vanliga i barndomen kan också leda till hjärninflammation, såsom mässling, polio och påssjuka. Dessa virus orsakar oftast en sekundär form av encefalit, eftersom personen kommer att drabbas av symptom på viruset först och har sedan tecken på encefalit. Vaccinationer kraftigt minska en persons risk att få någon av dessa virus.

Encefalitvirus är lätt undvikas. Om en person planerar att spendera tid utomhus i ett område med fästingar och myggor, bör han bära långa byxor, långärmade skjortor och andra skyddskläder. Myggmedel är ett måste. Människor bör också undvika andra som har tecken och symtom på encefalit och bör inte dela mat och dryck med människor som är sjuka.

  • Encefalit är inflammation i hjärnan som kan vara lätt eller livshotande.
  • Herpes simplex virus, vilket ofta orsakar munsår, är en encefalitvirus.
  • Flera encefalitvirus sprids av myggor.