Vad är Apium?

April 23

Apium är en klassificering av blommande växt. Den innehåller ca 20 olika arter av växter, varav några är ätliga. Den mest kända av dessa är Apium graveolens, brukar kallas selleri. Det finns tre grundläggande typer av Apium graveolens: selleri, blad selleri och rotselleri. De odlas både för mat och för användning i läkemedel.

Apium graveolens odlas över hela USA och i Sydamerika, Europa och Afrika. Anläggningen växer vilt i vissa våtmarker. Det är tekniskt en tvåårig växt, men i inställningarna jordbruks det vanligen skördas innan den når sitt andra år.

Den vanligaste sorten av Apium graveolens är selleri. Den finns till försäljning i de flesta livsmedelsbutiker. Den yttre delen av foten tas bort innan försäljning eftersom det är för svårt att äta. Den del av anläggningen vanligt förekommande är butiker är faktiskt mitt i stjälken.

Detta buskig växt kommer i flera färger, inklusive grön, rödaktig, och gyllene sorter. Stjälkarna kan växa för att nå två eller tre fot (ca 0,6-0,9 m). Om de lämnas att mogna till ett andra år, Apium graveolens blommar små gulaktiga blommor.

En annan variation av Apium graveolens kallas bladselleri, men kan också kallas franska selleri eller kinesisk selleri beroende på dess ursprungsplats. Dess tunna, runda stjälkar växa till om en fot (ca 0,3 m) hög och gro doftande blad. Dessa blad har en stark smak och bli trådiga med åldern. Anläggningen var en vanlig post mat i gamla Europa och Asien.

Den tredje av växt kallas rotselleri. Det är den minst vanliga av Apium sorter. Denna anläggning odlas för dess rot, vilket smakar som en starkare version av selleri. Det används i soppor och grytor.

Selleri utsäde har använts som en medicinsk behandling sedan medeltiden. Fröna är små och brunaktig med en stark lukt. Historiskt har de använts för att behandla matsmältningsproblem, sjukdomar i mjälte eller lever, och förkylning och influensa. De kan tas i sin naturliga form eller bearbetas till kapslar, tabletter, eller extrakt.

I den moderna världen, är selleri utsäde används för att hjälpa kroppen att släppa överflödigt vatten. Detta hjälper till att behandla vätskeansamling samt gikt och artrit. Det behövs mer forskning för att bekräfta effektiviteten av selleri utsäde för dessa förhållanden.

Kvinnor som är gravida ska inte ta selleri utsäde. Det bör också undvikas av personer med njurinflammation. Vissa personer kan vara allergiska mot selleri utsäde. Det är alltid en god idé att konsultera en läkare innan du använder någon ört för att behandla ett medicinskt problem.

  • Selleri frön kan ätas i råformat eller tas som kosttillskott.
  • Rotselleri, en typ av Apium.