Vad Är Copyright Act 1976?

October 11

Den 1976 upphovsrättslagen är en amerikansk lag som skapats för att ge tidigare upphovsrättslagar aktuell med 20th century framsteg inom juridik och teknik. Upphovsrätt är det rättsliga skyddet till författaren av en kreativt arbete. Dessa kreativa verk kan innehålla böcker, filmer, tv-program och konstverk, samt sådant som arkitektoniska projekt och datorprogram. Många av dessa medier inte existerade när tidigare upphovsrättslagen antogs 1909. 1976 Copyright Act antogs av kongressen i oktober 1976 och trädde i kraft den 1 januari 1978.

Förutom att uppdatera befintliga upphovsrätten, upphovsrättslagen 1976 omdefinieras några aspekter av lagen. USA hade inofficiellt anslutit sig till internationella upphovsrättsavtal kallas Bernkonventionen 20 år tidigare, men USA: s lag hade inte uppdaterats för att officiellt inkludera dessa skydd. I enlighet med Bernkonventionen, Copyright Act 1976 skyddade verk upphovsrättsskyddat i andra länder. De flesta kreativa verk har också skyddat av upphovsrätt för livstid och 50 år därefter.

Enligt upphovsrättslagen 1976, skyddar upphovsrätten ett kreativt arbete så fort den är "fast" i ett konkret medium, till exempel en inspelning, bit film eller skrift sidan. Detta skiljer sig från den tidigare lagen, där dagen för offentliggörandet var början på upphovsrättsskydd. Enligt lagen, skydd gäller även om arbetet inte har officiellt registrerats hos US Copyright Office. Om ett verk är registrerad, lagen anger att två kopior av publicerade arbeten ska lämnas in tillsammans med registreringsmaterial, eller en kopia av ett opublicerat arbete.

Den 1976 Copyright Act ger upphovsmannen till verket exklusiva rättigheter att anpassa sig, distribuera, visa eller licensiera arbetet, eller att överföra dem till en annan med ett signerat juridiskt dokument. I de flesta fall är författaren den som skapat verket. Om den personen var anställd av någon annan enligt bestämmelserna i ett arbets made-for-hire kontrakt är dock arbetsgivaren officiell upphovsmannen till verket och ägare av upphovsrätten.

Lagen ger också de juridiska kvalifikationer för rättvis användning, laglig rätt att inkludera små segment av upphovsrättsskyddat arbete i ett annat arbete utan att bryta mot upphovsrätten. Exempel är litteraturkritik som citerar en passage från en bok, eller undervisnings- och forskningsmaterial som använder ett verk som ett exempel på den fråga som behandlas. Rättvis användning hade varit i kraft under åren, men Copyright Act 1976 var dess första officiella kodifiering i amerikansk lag.

  • Kongressen passerade Copyright Act 1976 att föra landets lagar uppdaterade med den tekniska utvecklingen.