Vad är Beet Sugar?

October 9

Betsocker är en form av socker som utvinns ur en sort av Beta vulgaris, den gemensamma betor. Omkring 30% av världens totala sockerförsörjningen kommer från rödbetor. De flesta marknader bär detta socker, även om det kanske inte alltid uttryckligen märkas, och om du har vitt socker i ditt skåp, det finns en god chans att det har skett från rödbetor. Eftersom sockerbetor utför lite annorlunda än rörsocker, kan det viktigt att kontrollera sockerförpackningar för att bestämma dess källa, speciellt när bakning.

Människan har odlat betor i tusentals år, och de kan vara bland de äldsta i Europa och Mellanöstern rotfrukter. Dock var deras potential som källa till sackaros inte insett förrän runt 1500-talet, och det tog flera hundra år till för en tillförlitligt sockerhöga sort om betor som skall utvecklas. I början av 1800-talet, sockerbetor bearbetningsanläggningar började öppna i Europa, och de sprider långsamt till USA.

En av de främsta fördelarna med att använda rödbetor för socker är att rödbetor kan odlas i tempererade klimat, och de är mycket härdig. Sockerrör kräver en tropisk miljö och tropiska landet är ofta på en premie, eftersom många människor som besöker tropikerna för semester. Det faktum att sockerbetor kan odlas i kallare områden och på land av dålig kvalitet gör dem ett attraktivt alternativ till sockerrör som de är billigare att växa. Betsocker är också mycket lättare att tillverka, kräver mycket grundläggande bearbetning vid endast en anläggning, snarare än ett tvåstegsförfarande, som behövs för sockerrör.

För att göra sockerbetor, är rödbetor tvättas, strimlad, och kör igenom en diffusor, vilket tvingar varmvatten förbi sockerbetor strimlor att extrahera socker. Den resulterande saften kombineras med vätskor pressas från betmassa och renades sedan innan den indunstas så att den kondenseras till en tjock sirap. Sirapen kristalliseras sedan för att göra sockerbetor, som är kemiskt nästan identisk med rörsocker. Även om de två sockerarter är nästan samma, kan de små variationer mellan de två göra stor skillnad.

Om en sockerproducent vill göra farinsocker, måste melass från sockerrör läggas till sockerbetor efter bearbetning. För bagare, har detta visat sig vara ett problem, eftersom melass inte helt kan tränga sockergranulat, vilket leder till en ojämn fördelning av smak. Brunt socker från betor tenderar också att utföra annorlunda när det bakas, ibland ger ganska nedslående slutprodukter; av denna anledning, vissa bagare föredrar att använda rent rörsocker.

  • Rödbetor är härdig och kan odlas i tempererade klimat.
  • Sockerbitar tillverkade av betsocker.
  • Beets tillhandahålla omkring 30% av världens sockerförsörjningen.