Vad är Curcumin?

October 18

Curcumin finns i kryddan gurkmeja, ofta i indisk mat. Dess kemiska makeup är ansvarig för gulfärgning av gurkmeja, och används ofta specifikt för att ge färg åt livsmedel. Det kan dock tjäna en viktigare ändamål för människor. Medicinska forskare fascineras av curcumin eftersom det har visat sig ha flera egenskaper som kan bekämpa särskilda former av cancer.

En antioxidant, curcumin kan också ha anti-inflammatoriska fördelar. Kliniska studier på råttor eller möss som exponerats för cancerframkallande ämnen visar att dessa djur, när de ges curcumin i sin kost, hade en betydligt lägre frekvens av tjocktarmscancer, och att ämnet faktiskt orsakas tjocktarmscancerceller att dö (apoptos). Dessutom, medan curcumin skapade apoptos i koloncancerceller, det gjorde inte orsaka celldöd i friska noncancerous cellerna. Ett av problemen med de flesta cancermediciner som används i kemoterapi idag är att de inte bara döda cancerceller utan också friska celler samt.

Ämnet har också studerats för dess möjliga fördelar i att försena eller bromsa utvecklingen av Alzheimerâ € s sjukdom. En undersökning beställd av University of California-Los Angeles utvärderade intas curcuminâ € s effekt på hjärnan hos patienter med Alzheimerâ € s sjukdom. Det bröt tydligt upp plack formationer i hjärnan som orsakas av Alzheimerâ € s, och kan påverka graden av symtom.

Vissa forskare studerar också om curcumin kan ha hjärnhöjande effekter, främja större minne. Dessa studier kräver ännu större bevis men preliminära resultat från undersökningar tyder på att det kan vara bra hjärn mat.

Tyvärr tyder inte alla bevis på curcumin positiva resultat. Även om det kan bekämpa tjocktarmscancer, kan det också vara ett cancerframkallande ämne, enligt en 2005 medicinsk studie. Denna speciella studie antyder att det sätt på vilket curcumin agerar innebär att man kan rimligen dra slutsatsen att det även skulle kunna vara ansvarig för cellskador på andra ställen i kroppen. Det finns fortfarande mycket som tyder på vilken grad av risk det kan utgöra som cancerframkallande.

Det är känt att den mänskliga kroppen inte absorberar mycket curcumin när den konsumeras. Emellertid kan kroppen inte behöver absorbera den för att dra fördelar av det. När det tas med svartpeppar, eftersom det mycket väl kan vara i indisk mat, ämnet bättre absorberas och visar högre nivåer i peopleâ € s blodserum.

Man kan köpa curcumin i kapslar och flytande form, men det kan vara bäst tas i livsmedel, särskilt om man lägger peppar. Det är förvisso billigare när den används som en krydda.

  • Kliniska studier med råttor som exponerats för cancerframkallande ämnen visar att när det ges curcumin i sin kost, de hade en mycket lägre frekvens av tjocktarmscancer.
  • Curcumin är ansvarig för gulfärgning finns i gurkmeja pulver.
  • Curcumin tas ofta i kapselform för att behandla eller förhindra en mängd olika förhållanden.
  • Det finns vissa belägg för att curcumin kan hjälpa behandla tjocktarmscancer.