Vad är en Bläsgås?

May 25

En Bläsgås är en medelstor gås som är mest brun färg med några distinkta vita fläckar. Dess vetenskapliga namn är Anser albifrons, och har en av de största områdena för en typ av gås, avel i norra regionerna under sommarmånaderna, och flyttar söderut på vintern. En extremt liknande, men mindre, arter s förekommer allmänt i norra Europa och Asien. Gåsen livnär sig på spannmål och annan vegetation, och kommer också ibland äta lite ryggradslösa djur. Den häckar på marken och båda föräldrarna bryr typiskt för unga.

En vuxen Bläsgås växer oftast till en längd av cirka 25 till 32 inches (64-81 cm), med ett vingspann 53 inches (135 cm) bred, och den väger vanligtvis mellan 4,3-7,3 pounds (2-3,3 kg ). Dess fjädrar är mestadels mörkbrun, med några svarta fält på vingarna och svarta fläckiga fläckar på magen. Den har vita ansikts markeringarna på pannan och basen av räkningen, och en vit baksida. Propositionen är en rosafärgad orange färg och benen och fötterna är orange. Unga gäss är mycket lika vuxna i utseende, men de saknar de vita ansiktsmarkeringar eller svarta fläckar på magen än.

Den Bläsgås har en av de största områdena för en gås arter, från Ryssland och Grönland till delar av norra Kanada och Alaska på sommaren häckningssäsongen. Det vandrar söderut under vintern, till British Columbia och Kalifornien, och så långt som New Mexico, Texas och Louisiana. Det är inte vanligtvis finns öster om Mississippifloden i Nordamerika. I norra Europa och Asien, finns ett mindre arter som kallas det "mindre" bläsgås, som ser ut som en dvärg version av Bläsgås och är orsaken den senare arten kallas den "större".

Även på land, matar Bläsgås genom födosök och bete samtidigt gå runt. Vanliga födokällor inkluderar frön, bär, gräs, stjälkar, och ibland insekter. Medan på vattnet gåsen kommer mata medan simning genom att ducka huvudet under vattnet för att ta mat i propositionen, en process som kallas syssla. Den äter främst vattenväxter, men kommer också att äta insekter och små ryggradslösa djur som blötdjur.

Vid avel tid, Bläsgås bon främst på norra tundran. Par av gäss bo tillsammans som en familj i flera år, ofta migrerar med sin yngre avkomma också. Honan bygger boet genom att göra en grund fördjupning i marken och foder den med växtmaterial och ner, lägger sedan 3 till 6 ägg i genomsnitt och ruvar dem under en period av ca 22-27 dagar. När den unge kläcks, de vårdas av båda föräldrarna, även om de kan simma och äta själv direkt. Den unga brukar börja flyga när de är cirka 38 till 45 dagar gamla, men kvarstår med sina föräldrar under åtminstone det första levnadsåret.

  • Större gäss kan migrera så långt som Texas och Louisiana.