Vad är sen Trading?

June 2

Sen handel hänvisar till praxis att göra affärer i en fond efter marknaden har stängt för dagen. Denna praxis är olagligt i USA. Genom att göra detta, den investerare som bedriver sådan praxis får ett försprång framför investerare som köper andelar i fonden inte veta vad slutkursen kommer att bli. Bruket att sen handel gör det också möjligt för en investerare att blomstra baserat på utländska marknader och att utnyttja senaste nyheterna. Denna typ av handel var i centrum för den 2003 fondskandalen, där många av de största fondbolagen i USA inför åtal för sitt beteende.

En av de farhågor som greppar vardag investerare är att deras handel kommer att undermineras av åtgärder av de som besitter information som investerarna inte. Sen handel i fonder är en sådan praxis som sätter normal investerare en allvarlig nackdel och resulterar i en ojämn spelplan. Genom att få priser på fonder som ingen annan kan, institutionella investerare som sysslar med denna praxis kan vända vinst med nästan inga risker.

En fond är en där fonderna slås samman från flera investerare, som sedan delar i förluster och vinster i fonden. Fonden förvaltas av fondbolaget som investerar kapital i fonden bland många olika värdepapper. Placeringsfonder bedöms på marknaden genom sin substansvärde, vilket är ett mått på prestanda hos alla de värdepapper som ingår i fonden.

När en näringsidkare köper lagligt aktier i en fond, kommer han eller hon inte vet priset på dessa aktier fram till stängning, vilket, i USA, kommer vid 04:00 Eastern Standard Time (EST). Om fondbolagen tillåter sen handel med föredragna investerare, dessa investerare vet huvudsak substansvärdet av fondens där de vill investera. Denna information kan användas i samverkan med utländska marknader, som på grund av tidszoner skillnader, öppna och stänga tidigare än den amerikanska marknaden och ofta reagerar på dess rörelse. Dessutom har denna typ av olaglig handel möjliggör för en investerare att dra fördel av plötsliga nyheter som kan påverka en viss sektor av marknaden.

Bruket av sena handel är dubbelt skadligt för fond investerare som agerar i enlighet med investeringslagar. Eftersom fondpriset kommer att påverkas av de åtgärder de sena handlarna är de investerare som arbetar lagligt i huvudsak betalar för vinsten olagligt vunnits av andra. Med tanke på att de laglydiga investerare är redan en konkurrensnackdel genom att inte vara invigt slutkursen, är det förståeligt varför en sådan skandal växte upp i USA när det avslöjades 2003 att sena handelsmetoder var utbredd.

  • Sen handel var i centrum för den 2003 fondskandalen, där många av de största fondbolagen i USA inför åtal för sitt beteende.