Vad är Elbow artrit?

May 2

Elbow artrit hänvisar till ett medicinskt tillstånd som orsakas av inflammation i armbågsleden. Typiskt orsakar detta tillstånd svullnad, smärta och begränsad rörlighet. Dessutom kan morgonstelhet och oförmåga att räta armbågen också vara närvarande. Vanligtvis en de vanligaste orsakerna till armbågen artrit är reumatoid artrit. Vanligen, skador och artros kan också orsaka armbågen artrit dock symptomen och manifestationer är liknande.

Vanligtvis diagnostisera artrit av armbågen beror på en fysisk undersökning, och fullständig medicinsk historia. Den fysisk undersökning kan avslöja svullnad och ömhet på armbågsleden, tillsammans med rodnad och värme. Förutom fysisk undersökning, kan röntgenstrålar rekommenderas. Generellt i närvaro av armbågen artrit, kan röntgen avslöjar förträngning av gemensamma och lösa kroppar, eller beniga bitar. Ibland, när artrit är resultatet av en skada, kan röntgen oskäligt sammanfogning av armbågen ben.

Icke-kirurgisk behandling av armbågen artrit inkluderar generellt begränsad aktivitet, smärtlindring och sjukgymnastik. Vanliga läkemedel inkluderar antiinflammatoriska läkemedel, paracetamol och kortikosteroider. Ibland är mediciner som hämmar immunsystemet och antimalariamedel rekommenderas. Sjukgymnastik kan vara effektiva för att minska smärta och återställa rörligheten. Tillämpningen av antingen kyla eller värme till den drabbade leden, tillsammans med terapeutiska övningar kan ofta betydligt återställa rörelseomfång.

Ibland när icke-kirurgiska behandlingar är ineffektiva, kan kirurgisk intervention vara nödvändig. Ett vanligt kirurgiskt ingrepp som är effektivt för att lindra symptomen av armbågen artrit är synovectomy, som hänvisar till avlägsnandet av de drabbade synovium. Ett annat vanligt förfarande är artroskopisk kirurgi, vilket innebär att använda små instrument för att ta bort sjuka fragment genom en serie av små snitt. Denna minimalt invasiva förfarande minskar avsevärt återhämtningstiden och minskar risken för infektion.

Generellt icke-kirurgiska behandlingar för armbåge artrit är effektiva minimera symptom, men eftersom det kan vara ett kroniskt tillstånd, kan artrit behandling behöva ske löpande. Under skov, är det ofta rekommenderat att verksamheten begränsas, eftersom underlåtenhet att göra detta kan orsaka en försämring i det skick, vilket gör symptom mer resistenta mot behandling. Med rätt medicinsk behandling och intervention, kan ofta tolereras armbågen artrit väl och ibland till och med vara asymtomatiska.

Som andra medicinska tillstånd kan härma symptomen och manifestationerna av artrit av armbågen, är det viktigt att en definitiv diagnos göras. När en diagnos är tveksamt, kan ytterligare utvärdering behövas, till exempel blodprover. Vissa villkor, såsom gikt kan maskerad som artrit i armbågen, och bör uteslutas. När gikt är närvarande, blodprov avslöjar ofta förhöjda nivåer av urinsyra. Förhöjda urinsyranivåer kan orsaka ledvärk, inklusive armbågen och stortån.

  • Elbow artrit är inflammation i armbågsleden.
  • En röntgenbild av armbågen kan utföras för att diagnostisera armbågen artrit.
  • Sjukgymnastik är en vanlig behandling för armbågen artrit.
  • Den armbågsleden.