Vad är Tea Seed Oil?

April 17

Tea fröolja är också känd som te olja eller Camellia olja. Det är ätliga och har nästan ingen doft eller smak. Erhållen genom kallpressning av Camellia oleifera växtens blad, det är utseendet liknar druvkärneolja eller olivolja. Denna olja ska inte förväxlas med tea tree olja som är en helt annan sak.

Värderas som en matolja för sin speciellt hög flampunkt, kan te utsäde olja upphettas till mycket höga temperaturer innan det förbränns eller börjar att bryta ner och förlorar näringsvärde. På grund av dess förmåga att motstå värme, det är perfekt för matlagning processer med hjälp extrema temperaturer som poppar majs eller wokning kött och grönsaker. Det har använts som en matlagning häftklammer i Kina i århundraden.

På grund av sin neutrala smak och avsaknad av en stark lukt, gör tea fröolja inte ändra eller maskera smaken av de livsmedel som tillagas i det. Det används ofta i salladsdressing, dips, marinader och såser. Den kan köpas för priser som är jämförbara med andra matoljor.

En annan fördel med te fröolja är att det är mycket frisk och kan lägga näringsvärde i livsmedel tillagas med det. Rik på vitaminer och mineraler, innehåller det höga halter av vitamin A, B, och E. Det är också en bra källa för mineraler fosfor, magnesium, kalcium och järn mangan. Det är låg halt av mättat fett och hög på antioxidanter. Att ha en lång hållbarhet, håller det för en längre tid och är bäst lagras i en tätt tillsluten innehöll förvaras på en sval och torr plats.

Även om den främst betraktas som en matolja, har tea fröolja många andra användningsområden. Läggas till tvålar, är det tänkt att hjälpa återfukta huden. Det absorberas lätt och inte lämnar den fet känsla kvar av andra oljor. Det är ofta appliceras direkt på huden i sin ursprungliga form. I Kina speciellt är det ofta används i balsam, lotion och krämer.

Kina har länge värderats te utsäde olja för sina läkande egenskaper. Används på skärsår och brännskador, är det tänkt att främja läkning samt återfukta. Gamla kinesiska kulturen nämner vackra kinesiska kvinnor borsta te utsäde olja i sina glänsande svart hår.

  • Tea fröolja kan göra håret glansigt och smidigt.
  • Tea fröolja har använts som en matlagning häftklammer i Kina i århundraden.