Vad är Salpicon?

December 9

Salpicon är en term som används i fransk matlagning för att definiera en blandning av malet ingredienser som används för att stoppa snittar, rullader, rissoles och kroketter. Blandningen kan också användas för att stoppa tartlets, krustader, timbales och ägg. Det är vanligt att de ingredienser som ska bindas med en sås efter att de tärnade och blandas och innan de används som en fyllning. Ingredienserna som används i Salpicon vanligen består av en blandning av kött och grönsaker. Salpicon innehåller ibland fisk.

Ingredienser i en Salpicon vanligen kokas innan de framställs som en blandning. I franska köket, är blandningen ibland för att skapa salta rätter och andra tider används för att skapa söta rätter. Salta rätter brukar använda kött och grönsaker, som beskrivits ovan. Söta rätter, dock är gjorda med en Salpicon av frukt och kanske nötter. I dessa fall är det vanligt att de ingredienser som ska bindas samman med en sirap eller grädde i stället på en salt sås som med kött och grönsaker blandningar.

Förutom att användas som en fyllning, är Salpicon också ibland som en garnering. Det kan användas som en garnering på toppen av bröd för att göra en slags bruschetta eller kan serveras längs sido förrätter. Exempelvis kan blandningen användas ovanpå en bit fisk, kyckling eller kött.

Termen Salpicon också ibland används för att hänvisa till en centralamerikansk strimlad nötkött sallad som används till toppen tostadas och ibland rullas upp i en tortilla. I själva verket är denna typ av Salpicon används på ett sätt som är ganska lik den franska versionen av skålen. De viktigaste ingredienserna i centralamerikanska Salpicon är avokado, tomat, nötkött, lök och chili. Det finns ett antal varianter på denna maträtt inom Centralamerika och Sydamerika.

Som med den franska versionen av skålen, kockar Central amerikanska versionen ett antal ingredienser före malning dem och skapa blandningen. Några av grönsaker, till exempel avokado, läggs i en mogen men okokt formen till skålen. Också, som i det franska köket, det centralamerikanska versionen av Salpicon används ibland som en garnering för kött, fågel, och skaldjursrätter. Många centralamerikanska versioner av denna maträtt uppmaning till limejuice, vilket tillför en trevlig citrusy ljusstyrka till blandningen och någon maträtt som innehåller det som en garnering.

  • Salpicon kan användas för att göra bruschetta.
  • Avocado är en ingrediens som används för att göra centralamerikanska Salpicon.
  • Varianter av Salpicon finns i hela Central- och Sydamerika.