Vad är Eucalyptus?

July 4

Eucalyptus är ett släkte av växter som innehåller över 500 unika arter, främst infödda till Australien och Tasmanien. De tydligt aromatiska träden har anpassat sig till många ytterligheter i svenska miljön, och finns i en mängd olika former och storlekar, beroende på region som de växer i. Eukalyptus har också i stor utsträckning importeras till andra delar av världen, där den inte utgör ett betydande hot mot inhemska arter, när det växer snabbt och ofta drosslar andra växter och träd ut.

I Australien är eukalyptus även känd som "Malee," och en särskild utbredd träd, Eucalyptus globulus, jordglob eukalyptus, är känd som "blue gum." Träden har använts av aborigin i århundraden för virke, fnöske, och medicinska ändamål, och har även använts av bosättare till regionen. I Australien är eukalyptus en ikonisk del av den nationella kulturen, och visas i svenska konst och film som en välbekant del av landskapet.

Träden har en användbar aromatisk olja, som kan extraheras genom ångdestillation. Oljan används i parfymer, och även i komplementär alternativ medicin. Oljan har visat sig ha antisept, antibakteriell, anti inflammatorisk, slemlösande och deodorant egenskaper, och är en vanlig tillsats i produkter som muskel gnuggar och deodorant föreningar. Försiktighet bör iakttas vid användning av produkter som innehåller eukalyptusolja, eftersom det är brandfarligt och även giftig när ätit.

Liksom många andra medlemmar av myrten familjen, är eukalyptus extremt snabbväxande. Det kan ta upp till höga höjder i områden med tillräckligt med vatten, eller kommer att spridas ut i täta buskar. Träden föredrar fukt, och ofta kluster kring vattendrag och fjädrar. Många arter är också utformade för att spridas via markbränder, som är vanliga i många delar av Australien. De frökapslar kommer att brista i en brand och växa snabbt i en region tagen andra växter genom en löpeld, snabbt inrättande av ett stort område av nya eukalyptusträd.

Eucalyptus från Australien kan anses hållbart virke, eftersom träden är hemma i regionen och de avkrävdes snabbt. Dock kan eukalyptus skördats i andra regioner inte vara hållbart, eftersom den växer till ett högt pris för inhemska växt- och trädarter, och kan förstöra värdefulla habitat. I Australien spelar eukalyptus en viktig miljö roll, mat och livsmiljö för djur som koalor, tillsammans med att hjälpa till att bevara värdefulla matjord. Eucalyptus kan hittas i en mängd olika träprodukter exporteras från Australien, inklusive golv, papper och färdiga möbler.

  • Eukalyptusolja används i vissa parfymer.
  • Eucalyptus är ett släkte av växter som innehåller över 500 unika arter, främst infödda till Australien och Tasmanien.
  • Koalas, som är trädlevande pungdjur som är hemma i Australien, bor i Eucalyptus träd.