Vad är en Crash Test Dummy?

January 21

En krockdocka är en fullskalig kopia av en människa som är utformad för att bete sig så mycket som möjligt som en människokropp i en krocksituation. Även om de flesta människor tänker på bilsäkerhet när de hör orden "krockdocka," dessa värdefulla verktyg används också i flygplan och andra fordon för att avgöra hur säkra de är. Krockdockor kan uppleva brutna armar och ben, knäppte halsar, avhuggna artärer och en rad andra trauman som en verklig person kan uppleva i en krasch; det enda dummies kan inte göra är köra bil.

Nästan så fort bilen uppfanns, började det lemlästande människor. Biltillverkarna insåg snabbt att de behövde för att genomföra säkerhetsfunktioner, och att de behövde för att testa sina fordon, för att ta reda på hur man gör dem säkrare att köra. Tillverkare av andra former av motoriserade transporter såsom flygplan och båtar också snabbt insett värdet av krocktester, men forskarna inför frågan om hur man testar säkerhetsfunktioner. Självklart, släppa ett fordon på marknaden och se vad som händer är inte en bra idé, så forskarna behövde en rimlig approximation av en mänsklig kropp för att se vad som egentligen händer när en bil kolliderar med en vägg vid höga hastigheter eller när någon hoppar av ett flygplan.

De tidigaste forskningsverktyg i slagforskning var faktiskt kadaver, som gör rimliga ersättningar för levande människor, förutom att användningen av kadaver är fylld i etiska frågor. Dessutom kadaver är inte enhetliga, vilket innebär att tester som utförts med dem är inte vetenskapligt och repeterbara. Vissa forskningsanläggningar vände sig till levande djur såsom grisar, men de stod inför liknande frågor om enhetlighet och etiska utrop. Som ett resultat, var krockdocka som skapats.

Den första krockdocka var Sierra Sam, som utvecklades 1949 för att testa katapultstolar på flygplan. Sedan dess har många versioner av krockdocka skapats, och tekniken bara blir mer sofistikerade. Krockdockor finns nu i hela familjer, vilket gör säkerhetsforskare att genomföra säkerhetstester på faksimil av män, kvinnor, barn och spädbarn för att överväga olika skador som kan vara inblandade i en krock. En high end krockdocka är en sofistikerad maskiner, och krockdockor kan kommandot imponerande priser.

En krockdocka är standardiserad, så att de tester det används i är repeterbara. Dessutom kan krocktestdockor användas för att samla in värdefull information om hur snabbt olika delar av kroppen rör vid nedslaget. Ett stort antal sensorer används i en krockdocka för att ge en komplett bild av en krasch, från det ögonblick de fordon som provas smäller till något tills det tar stopp. Med hjälp av data om vad en verklig människa kan överleva, kan forskarna avgöra hur säker en bil är.

  • Krockdockor används ofta för att avgöra hur den mänskliga kroppen reagerar i en bilolycka.