Vad är en Water Fern?

January 15

Det finns sju arter av vatten ormbunke, vilka alla hör till Azolla släkte av växter. Dessa ovanliga lågväxande växter ser inte alls ut traditionella ormbunkar, men mer liknar mossa, med mycket små och håriga ovala blad. Vatten ormbunke är också känd som fe mossa, mygga ormbunke, och andmat ormbunke. De kan hittas växer på ytan av långsam rörelse eller fortfarande sötvatten, med jordstammar som växer och sprider vattnet.

Vatten ormbunke växter kan snabbt bilda i stora kolonier, och kan helt täcka mindre vattendrag. De är extremt snabbväxande, och har varit kända för att mer än fördubblas i storlek inom bara några dagar. Av denna anledning är de planterade i översvämmade risfält i Asien, där de hjälper till att absorbera överflödigt vatten och även hålla ogräs i schack. Som ormbunkar ruttna, de också lägga nödvändiga kväve till ris risfält. Vatten ormbunkar kommer inte trivs i mycket kallt vatten. I kalla klimat, är de ofta odlas för sitt prydnads utseende och ofta sprids utom kontroll.

Den mattliknande tillväxt av denna vatten ormbunke kan bli ett allvarligt problem. På vissa platser, anses det en skadlig invasiva ogräs. I många delar av USA är försäljningen av dessa växter är förbjuden; De får aldrig planteras i öppet vatten i dessa områden. Tillväxten är så tjock att myggor inte kan tränga igenom ormbunkar att lägga sina ägg i vattnet, vilket är varför det är också känd som mygga ormbunke.

Vattnet ormbunke används ofta som näringsrik foder för boskap inklusive grisar, höns och kor. Växterna är rika på vitaminer och mineraler och innehåller många nödvändiga aminosyror. När man äter dessa ormbunkar snarare än vanliga kommersiella foder, har höns visat att lägga fler ägg och kor producerar mer mjölk. De är också odlas som föda för räkor och fisk mat och ibland konsumeras av människor i sallader. Torkade vatten ormbunkar är pulveriserad och säljs i vissa naturliga mataffärer som ett komplement.

Vatten ormbunkar producerar inga frön, men förökas genom sporer som finns på undersidan av ormbunkar. Som ormbunkar torka, kommer sporerna ramla av växterna. De kan spridas på ytan av komposten rik jord och placeras under starkt ljus. Det tar oftast flera veckor för dem att gro, producerar en grön film som snart kommer att förvandlas till tusentals små nya anläggningar.

  • Vatten ormbunkar kallas också mygg ormbunkar eftersom anläggningen är så tjock att myggor inte kan penetrera ormbunke att lägga sina ägg i vattnet.
  • Vatten ormbunkar planteras i översvämmade risfält för att absorbera överflödigt vatten och hålla ogräs i schack.