Vilka är de stora katterna?

November 8

De stora katterna inkluderar alla arter i släktena Panthera - tigern, lejon, leopard och jaguar. Alla dessa katter kan ryta, och kallas ibland stora katter. En annan, mer expansiv definition av de stora katterna inkluderar gepard, snöleopard, trädleopard, och puma. Detta bryter mer restriktiva, monophyletic definition av Panthera, som omfattar exklusiva ättlingar till en gemensam förfader.

De stora katterna är några av de starkaste land rovdjur på planeten. Bortsett från sällsynta historiska rapporter om domestice leoparder, ingen är inhemska, och alla är dödliga, men turister på safari kan komma nära leoparder i relativ säkerhet. Det finns rapporter om människoätande varianter av alla utom jaguar, men människor är inte att föredra byte av stora katter. De brukar bara rikta oss när andra bytesdjur är slut. Dock har den mest produktiva människoätandet tiger dödade mer än 436 personer, med 300.000 dödsfall enbart i Indien mellan 1800 och 1900.

Alla de stora katterna är vacker och elegant, vilket gör populära utställningar i djurparker. Liksom alla andra katter, de stora katterna är uteslutande köttätare, vilket framgår av deras sabel liknande tänder och kraftiga skallar. Av alla de stora katterna, den tyngsta och mest kraftfulla är tigern, som finns i Sydostasien. De största tigrar kan vara 4 m (13 ft) i sammanlagd längd och väga upp till 300 kg (660 £), som är jämförbara med de största utdöda felids. Tigrar är kända för sin distinkta päls som är täckt med vackra mörka vertikala ränder, överlagras på nästan vitt och orange päls. Detta ger tigrar en eldig utseende. En enkät utförd av Animal Planet 2004 fann att tigern är världens favoritdjur, snävt slå ut "människans bästa vän", hunden.

Lejonet är en annan av de stora katterna, populära och välkända över hela världen. Den har beigefärgad päls, och är känd för den slående annorlunda utseende män och kvinnor - män har den berömda stora manen. Till skillnad från de flesta andra katter, lejon är mycket sociala, som bor i grupper som kallas stoltheter. Deras utbud sträcker sig över större delen av Afrika söder om Sahara och en liten del av Indien, men tiotusentals år sedan, var lejon också i Europa, Kina, Beringia (långt nordost Ryssland), och Nordamerika. Den utdöda amerikanska grottan lejon var en av de största land rovdjur bortsett från björnar.

  • De stora katterna "sortiment sträcker sig över stora delar av Afrika söder om Sahara.
  • Tigrar och alla av speciesin släktena Panthera är kända som de stora katterna.
  • Pumor ibland ingår i kategorin stora katter, även om de inte kan ryta.
  • Geparder är de snabbaste landdjur.
  • Leopards, som klassificeras enligt vetenskapliga namnet Panthera Pardus, äta och sova i träd.
  • Lions är den mest sociala av de stora katterna, som bor i grupper som kallas stoltheter.