Vad är Kraken?

February 22

Den kraken är en mytologisk sjöodjur från Norge som har i legender från andra nordiska länder. Enligt myten, Krakens gynnar vattnen utanför kusten i Norge och Island, men det är också möjligt att hitta berättelser om liknande sjöodjur som förekommer i andra delar av världen. Vissa författare fann också berättelsen om kraken övertygande nog att låna den; HP Lovecraft, till exempel, skrev om en version av kraken kallas Cthulu. Monstret visas också i poesi och litteratur av författare som Tennyson, Verne, och Tolkien, bland andra.

Många sagor och målningar skildrar kraken, vanligtvis som en många beväpnade monster som liknar en bläckfisk eller bläckfisk. I alla myter, är det mycket större än vanliga versioner av dessa djur, även om beskrivningar av dess storlek varierar. I vissa berättelser kunde kraken nå med lätthet till toppen av ett fartygs master, och det andra var det så gigantisk att dess kropp skulle kunna misstas för en ö. Några berättelser faktiskt beskriver fartyg förankring bredvid varelse, okunniga på faran.

I alla berättelser är kraken en blodtörstig varelse som sprickor fartyg öppna och slukar besättningen tillsammans med olika småutgifter ombord. De väpnade versioner av kraken kunde grepp fartyg och manipulera dem i vattnet med hjälp av sina tentakler, medan versioner, som utformats av jätte krabbor och humrar kunde knäcka fartyg isär med sina formidabla klor. I varje fall var det inte en varelse som en person ville stöta.

I de flesta myter, föredrar kraken att lurar i djupet av vattnet, bara periodvis kommer upp till ytan. Krakens ytan när de är hungriga eller störd, som kan vara fallet när ett stort skepp segel eller fiskar overhead. Berättelserna kan ha använts för att förklara varför många fartyg inte återvända hem i historiska epoker då sjöfarten var extremt farligt.

Vissa historiker har föreslagit att myten om kraken kan baseras i själva verket. Det finns jätte versioner av både bläckfisk och bläckfiskar, och det är möjligt att sjöfolk stött på dessa varelser i sina resor, och kanske överdrivit sin storlek och grymhet. Krakens faktiskt kategoris vid ett tillfälle av Linné, fadern av modern taxonomi, även om senare upplagor av Linnés arbete saknade beskrivningar och klassificeringar för denna varelse.

  • Många berättelser skildra Kraken som en typ av bläckfisk.
  • Den kraken är en mytologisk sjöodjur från Norge som har i legender från andra nordiska länder.