Förstå Faror och orsakerna till högt blodtryck

April 6

Hypertoni kallas inte en mördare för ingenting. Högt blodtryck är en betydande riskfaktor för att utveckla kranskärlssjukdom (CAD), den ledande dödsorsaken i USA, och det anses en betydande risk för stroke, hjärtsvikt och njursvikt. Vem som helst med dåligt behandlad hypertoni minst fördubblar sin risk att utveckla alla dessa villkor. Och kom ihåg att ju högre blodtryck, desto högre risk.

Således även personer som inte har några symptom när de inledningsvis diagnosen hypertoni måste arbeta hårt för att kontrollera blodtrycket för att förhindra dessa potentiellt förödande komplikationer. När du redan diagnosen hjärtsjukdom och högt blodtryck, sedan kontrollerar ditt blodtryck inom rekommenderade nivåer är kanske det viktigaste steget du kan ta mot att förhindra eller bromsa utvecklingen av din hjärtsjukdom.

Fastställa orsakerna till högt blodtryck

I de allra flesta (mer än 90 procent) av personer med högt blodtryck, läkare inte kan fastställa dess exakta orsaken. I medicinska termer, är detta tillstånd som kallas idiopatisk hypertension. Det är inte att säga att läkare är idioter, men att de ännu inte har listat ut de exakta mekanismerna, funktioner eller ämnen som orsakar högt blodtryck. Hypertoni av en obestämd orsak också kallas väsentliga högt blodtryck. På samma sätt som idiopatisk betyder inte att läkare är idioter, inte heller viktigt medelvärdet att ha högt blodtryck är viktigt. Tvärtom! Behandla det är det som är viktigt! Titta på några av de faktorer som tycks bidra till högt blodtryck.

  • Saltintag: Bland teorier om vad som orsakar väsentliga högt blodtryck, de flesta relaterar till problem att dina njurar verkar ha med hantering överflödigt salt. Befolkningsstudier visar att samhällen där människor konsumerar stora mängder salt (såsom Förenta staterna) har en motsvarande hög förekomst av högt blodtryck. Likaså i kulturer där saltintag är låg, är förekomsten av högt blodtryck extremt låg. Andra studier visar att för de flesta människor med högt blodtryck, begränsa saltintaget hjälper sänka högt blodtryck.
  • Ärvda anlag: Hypertoni tycks också ha en genetisk komponent. Vissa människor kan vara genetiskt predisponerade att ha högt blodtryck. Även hypertoni körs i vissa familjer, dessa tendenser kan faktiskt leda så mycket från delade livsstil som de gör från delade genetisk bakgrund. Läkare vet säkert att livsstilsfaktorer, såsom fetma (och bukfetma, i synnerhet), inaktivitet, rökning och hög alkoholkonsumtion alla är förknippade med ökad risk för högt blodtryck.
  • Kända villkor som orsakar det: I cirka 10 procent av personer med högt blodtryck, kan den specifika underliggande orsaken upptäckas. Detta tillstånd kallas sekundär hypertoni, vilket betyder att det är en sekundär följd av en separat primär tillstånd. Om det underliggande tillståndet kan behandlas och korrigeras, då sekundär hypertoni oftast korrigeras också. Villkor kända för att orsaka sekundära högt blodtryck inkluderar

• Förträngning av artärerna som försörjer njurarna

• Andra sjukdomar i njurar

• Avvikelser i det endokrina systemet, såsom överaktiv binjurarna

• Övergående tillstånd såsom graviditet för vissa kvinnor

• Vissa läkemedel som kan öka risken för högt blodtryck, till exempel p-piller eller östrogenbehandling efter klimakteriet

Om du är diagnosen högt blodtryck, kommer din läkare undersöka någon av dessa potentiella bakomliggande orsaker till högt blodtryck innan du köper diagnosen.

Checkar ut andra riskfaktorer

Även medicinska vetenskapen kanske inte vet de exakta mekanismerna som orsakar essentiell hypertoni, är ett antal villkor starkt förknippad med ökningar i högt blodtryck. Hejda någon av denna gäng troliga orsaker leder vanligen för att sänka blodtrycket. För många människor, kontrollera dessa villkor faktiskt återgår blodtrycket till normala nivåer.

  • Fetma: Hypertoni är tydligast förknippas med fetma (som väger mer än 20 procent över din önskvärd kroppsvikt). Fetma bidrar till uppskattningsvis 40 procent eller mer av alla högt blodtryck fall i USA. Även om inte alla som är har övervikt högt blodtryck, förblir föreningen kristallklar.
  • Cigarettrökning: Cigarettrökning och användning av andra tobaksprodukter ökar blodtrycket, både på kort sikt medan du röker eller tuggar och på lång sikt, eftersom komponenter i rök eller tuggtobak, såsom nikotin, orsaka dina artärer att tygla. Barndoms experiment med munstycket på en trädgårdsslang indikerar vad som händer när du tvinga samma volym av vätska genom en mindre öppning. Det högre trycket är inte en glad sak för dina artärer.
  • Alkoholintag: Dricka små till måttliga mängder alkohol (färre än två öl, två glas vin, eller ett skott av sprit) per dag har visats i ett antal studier för att minska dödligheten i CAD. Högre konsumtion av alkohol (tre eller fler alkoholhaltiga drycker per dag), dock tydligt förknippas med förhöjt blodtryck, för att inte nämna en ökad risk att dö i hjärtsjukdom.
  • Fysisk inaktivitet: Människor som är fysiskt inaktiva ökar sannolikheten för att utveckla högt blodtryck. I en stor studie av mer än 16.000 personer, inaktiva människor var 35 procent större risk att utveckla högt blodtryck än var aktiva människor, oavsett om de hade en familjehistoria av högt blodtryck eller en personlig historia av att vara överviktig.