Vad är en Gråvatten System?

July 19

Ett gråvatten system är ett VVS-system som är utformat för att göra det möjligt för gråvatten återvinning, återanvändning av visst hushållsavfall vatten. Ett gråvatten systemet kan variera kraftigt i omfattning och storlek; till exempel, en del människor helt enkelt avleda gråvatten till en tank som används för att vattna trädgården, medan andra har mer avancerade system som tillåter användning av gråvatten för saker som att spola toaletten. Sådana system kan skräddarsydd för ett hem, eller köpas i byggsats.

Gråvatten eller gråvatten, är avloppsvatten som inte innehåller farliga komponenter. Som en allmän regel, omfattar detta allt avfall från en hem utom vatten från toaletten och diskbänk. Toalett och kök avloppsvatten kallas blackwater, eftersom detta vatten kan potentiellt hus patogener som skulle kunna göra åter farligt. Sådant vatten måste behandlas innan det kan återanvändas eller släppas.

Resten av spillvatten från ett hem, är dock ofta fullt användbara, om en bit tvål. Personer som använder ett gråvatten systemet kan välja att använda biologiskt nedbrytbara tvålar och undvika starka kemikalier så att deras gråvatten är så ofarligt som möjligt.

Gråvatten system inkluderar anslutningarna till de olika källorna till gråvatten i ett hem, såsom handfat, duschar och tvättmaskiner, tillsammans med en central uppsamlingstank för gråvatten. Längs vägen till uppsamlingstank, passerar gråvatten vanligtvis genom ett filter som fångar stora partiklar, hålla vattnet relativt klar.

En gång i en uppsamlingstank, det finns ett antal alternativ för gråvatten. Många människor använder gråvatten för trädgårdsskötsel, återanvändning av vatten snarare än med färska dricksvatten för att vattna trädgården. I områden där torka varningar är i kraft, denna återanvändning ofta aktivt uppmuntras av stadens myndigheter som vill se en total minskning av vattenanvändningen. Som en allmän regel, är gråvatten inte skadligt för trädgårdar, även om det kan vara lite alkalisk, vilket inte uppskattas av alla växter.

Förutom att användas för att vattna en trädgård, kan ett gråvatten systemet också återvinna gråvatten till olika platser i huset där vattnet inte behöver vara drickbart eller skinande rena. Toaletten är ett självklart val för gråvatten återvinning. I andra hushåll, kan ytterligare filter tillsättas till en BDT systemet så att vatten kan användas igen för tvättning och andra hushållssysslor. Speciella reningssystem kan även göra gråvatten säkert att dricka.

  • Vatten från toaletten är känd som blackwater och bör inte återanvändas.
  • Gråvatten inkluderar inte toalett eller handfat avfall som de två kan innehålla skadliga patogener eller rengöringsmedel.