Vad är en Fontang?

July 27

En Fontang är en utarbetad franska frisyr som var mycket populär i Ludvig XIV, Solkungen, från slutet av 1600-talet till början av 1700-talet. Den Fontang frisyr uppkallad efter Marie-Angelique de Fontanges de Roussille, Marquise de Fontang, som var, under en kort period, kungens älskarinna.

Enligt populär lore kom Fontanges på modet efter Marquise, på att förlora henne mössa under en ridtur med kungen 1680, bundet håret på toppen av huvudet med ett band. Kungen gillade hur hon hade gjort hennes hår och, för att behaga honom, hon började bära det så i vardagen. Stilen fångades på i det franska hovet och följdes av trendiga kvinnor runt den europeiska kontinenten.

Inledningsvis denna 17th century frisyr var snarare en enkel affär som består av ett beribboned hår bulle med ett band-trimmade spetsmössa bärs ovanpå; en version med en slöja var känd som Fontang à la Sultane. Efter en tid började kvinnor som bär längre, mer komplicerade Fontanges. Differentierad wire-frame höjder, ofta 12 inches (30,48 cm) höga, inrättades på toppen av huvudet, och äkta hår samt falska hårförlängningar ordnades i lockar och höga pålar om ramarna. Det hela var rikligt dekorerad med en spets mössa, siden, muslin och spetsar krusiduller, band, blommor, fjädrar och juveler.

Det kan ta lång tid att sätta upp denna frisyr, med håret att behöva stelnade med äggvitor att hålla den i önskad plats. Ofta, i stället för att gå igenom den dagliga besvär, en Fontang, gång på plats, var kvar på i veckor i sträck. Särskild försiktighet måste vidtas för att bevara den på natten, och det var oftast nödvändigt att spraya på doften frikostigt att avleda uppmärksamheten från den illaluktande, otvättat aspekt. Om detta och de stela nackar som kom från tyngden av frisyren inte var nog, kvinnorna ofta hade att brottas med hår löss som hittade den komplexa hårets struktur en fristad.

Kung Ludvig XIV kom så småningom att ogillar överdrifter i Fontang frisyr, men hans försök att befria den franska domstolen i det var inte lyckat. Fashionabla kvinnor fortsatte bära Fontanges och uppfann ännu mer avancerade frisyrer. I den 18: e århundradet frisyr tog en sväng mot Rococo mode och Fontanges slutligen för att vila.

  • Den Fontang var en populär frisyr i Versailles.
  • Den Fontang var en populär fransk frisyr under domstol i kung Ludvig XIV.