Vad är en symfoni?

July 24

Ursprungligen användes i flera olika sinnen, ordet symfonin nu huvudsakligen avser en symfoniorkester - en stor ensemble inklusive strängar, träblås, brass och slagverk - eller ett verk som skapats för en sådan orkester och ha flera särskilda attribut. Det är oftast en längre verk av inte mindre än tre, men oftast inte mer än fem, rörelser för en medelstor till stor orkester. Det är ibland som en sonat för en orkester.

Haydn och Mozart var viktiga sjuttonhundratalet kompositörer av symfonier. Haydn skrev det som nu brukar räknas som 106 symfonier under loppet av nästan 40 år. Haydn skrev många olika typer av symfonier i många olika stilar. Han är särskilt ihågkommen för sina Londonsymfonierna.

Mozart skrev sin första symfoni 1764 när han var åtta år gammal, och fortsatte att skriva dem nära över till 25 år. Liksom Haydn, experimente han med olika stilar. Favoriter inkluderar Paris Symphony, nummer 31, och Jupiter Symphony, nummer 41, och hans sista.

Beethovens första symfoni skrevs år 1801, och hans symfoniska produktion, fast han "bara" skrev nio symfonier, starkt färger genren. Hans nionde symfoni, ovanligt, inkluderar kör och solister för en inställning av Friedrich Schillers dikt "Ode an die Freude", brukar översättas som "Ode till glädjen." Beethoven utvidgades omfattningen av formuläret på andra sätt också, bland annat känslo omfattning och längden av den första satsen.

Johannes Brahms fyra symfonier och Franz Schuberts ofullbordade symfoni i h-moll D 759 och hans Symfoni i C-dur D944 - kallas "Stora Symphony", är också noter 19th century verk. Pyotr Il'yich Tjajkovskijs sex symfonier, skrivna i slutet av 19th century, är också bestående verk.

På 20-talet, Gustav Mahler, Jean Sibelius, Sergej Prokofjev, och Igor Stravinsky, experimenterade med förlängningar av den symfoniska konceptet. Edward Elgar och Ralph Vaughan Williams fortsatte tonala traditionen, medan atonality undersöktes i verk som Anton Webern Symfoni, Opus 21 och Milton Babbit oavslutade symfoni.

Symfoniorkestrar är vanligt förekommande i goda stora städerna, och en rad uppmärksammade orkestrar finns både i USA och runt om i världen, men inte alla av dem märkta med ordet "symfoni" i sina namn. Orkestrar av noterar i USA inkluderar Los Angeles Philharmonic, Chicago Symphony Orchestra, Boston Symphony Orchestra, och New York Philharmonic.

  • En symfoni har en stor ensemble av instrument.
  • Beethoven skrev nio symfonier.
  • En symfoniorkester innehåller många instrument, inklusive fioler.