Vad är Pandoro?

December 24

Pandoro eller panorera d'Oro är en söt italiensk bröd populärt serveras runt julen. Namnet betyder "guld bröd" och är en referens till den djupa gyllene kakan som gör upp detta traditionella italienska behandla. Många specialitet marknader mat bär brödet i december, men det kan också göras hemma.

Enligt italienska experter, Pandoro skapades först i den romantiska staden Verona, mest känd som hem för evigt star-korsade älskare Romeo och Julia. Brödet representerade en förändring i smak för italienare, som började att gynna lättare, fluffigare kakor över de täta bakverk tidigare i modet. Det finns flera motstridiga historier om ursprunget till brödet: en del tyder på att det faktiskt går tillbaka till antika romerska brödrecept som hade liknande ingredienser, även om de flesta moderna Para recept är baserade på 18 och 19-talsversioner av brödet.

Pandoro görs distinkt inte bara av sin rika smak och djup gyllene nyans, utan även av dess nyfikna form. Brödet bakas i en lång, räfflade pan, ger varje skiva en stjärnformad utseende om brödet skärs horisontellt. Dess samarbete med julen kan komma från denna form, eftersom det påminner om stjärnan följt av de vise Män i den bibliska julberättelsen. Tillverkad i många storlekar, kan traditionella pandoro bakformar hittas på många matlagnings leverans butiker och på nätet.

De grundläggande ingredienserna i en pandoro inkluderar jäst, ägg, mjöl, smör, citronskal, vaniljextrakt och socker. Vissa Para bröd bakas vanligt och serveras med florsocker på toppen, medan andra inkluderar ingredienser såsom torkad frukt i smeten. I mitten av kakan kan också urholkad och fylld med grädde eller andra fyllningar. Det kan också drizzled med en alkohol-infunderas glasyr eller iced med traditionella smaker som mandel, vanilj, eller anis.

Som jäst bröd, är det viktigt att tillåta en hemlagad pandoro att stiga i en varm miljö för en avsevärd tid. Vissa pannor för brödet är upp till 10 inches (25,4 cm) i höjd, vilket innebär att en plan eller låg stigande limpa skulle vara en katastrof. Följ anvisningarna för receptet noga, och ta särskild vård om korrektur eller aktivera jästen i ljummet vatten. Även vatten som är för kallt inte kommer att räcka för att aktivera jästen, vattnet som är för varmt kommer ta död på de flesta av de vitala jäst, förhindrar en ökning inträffar.

Ett av de enklaste sätten att njuta pandoro är att köpa en färdigköpta versionen och klä upp det med glasyrer eller fyllning. Kom ihåg att de smaker av denna söta brödet är subtila men rik och i allmänhet kommer att bli överväldigade av extremt söta isbildning eller kraftigt smaksatt fyllning. Bortse inte enkla nöjen i en vanlig version också. Medan mindre glamorösa, är denna typ utmärkt för att doppa i kaffe eller te och är ett trevligt substitut för de många kraftfullt-smaksatt julen efterrätter.