Vilka är effekterna av ketamin?

January 6

Effekterna av ketamin varierar, beroende på storleken och korrekthet av dosen, liksom användarens tolerans för drogen. I allmänhet är ketamin en kraftfull smärtstillande medel, som ofta används i kontrollerade doser som bedövningsmedel och som ett lugnande medel. Vissa experter föredrar läkemedlet över andra anestetika, eftersom det tenderar att stimulera blodcirkulationen, snarare än undertrycka det som de andra gör. En liten känsla av eufori kan ställa in med initiala doser av ketamin, med större doser så småningom leder till hallucinationer. Missbruk av drogen kan orsaka allvarliga hälsoproblem, bland vilka är hjärnskador.

Drogen är klassificerad som en N-metyl-D-asparaginsyra (NDMA) receptorantagonist, försämrar receptorerna "funktion och blockering av effekter från glutamat, en excitatoriska neurotransmittorn. Denna åtgärd minskar avsevärt känslan av smärta och lugnar patientens humör. Starkare doser binder till opioidreceptorer i hjärnan, som förbättrar de smärtstillande effekter samtidigt införa förnimmelser av eufori. Patienter under effekterna av ketamin kanske så småningom in i en drömlik tillstånd där deras kroppar känna att de flytande; hallucinationer åtfölja känsla i ett antal fall. Rapporter om erfarenheter har lett till att många individer att använda ketamin som droger.

Substansmissbruk, emellertid, kan leda till många negativa effekter av ketamin. De euphoric, flytande förnimmelser och hallucinationer inducerade av höga doser av läkemedlet kan tränga användarens uppfattning från verkligheten, vilket resulterar i ångest och paranoia. Vissa användare uppger att känslan liknar faller ner en bottenlös hål, och det kan vara förlamande. Det är inte ovanligt för individer att känna sig illamående när under påverkan av ketamin. Frekvent användning kan också leda till en dissociation med verkligheten, vilket resulterar i en massa av möjliga psykologiska störningar.

Medicinska effekter av ketamin, å andra sidan, kan visa sig vara dödlig. Även om små doser av läkemedlet kan vara fördelaktigt för att öka cirkulationssystemet, kan större doser undertrycka andning. Ingrepp i hjärnans normala funktion genom frekvent användning av ketamin kan också leda till ett beroende av drogen; användare drabbas ofta abstinenssymtom såsom skakningar när det tas bort drogen. Tungt eller vanlig ketaminanvändning kan orsaka utveckling av irreparabla skador i hjärnan, vilket resulterar i frågor som rör fattigare kognitiva förmågor och nedsatt neurologisk funktion. Studier har visat att långvariga ketaminkombinationer användare har också en högre förekomst av njurproblem, även om detta kan förklaras av det faktum att den livsstil förknippas med drogmissbruk inkluderar ofta andra skadliga faktorer som alkoholmissbruk.

  • Stora doser av ketamin kan orsaka hallucinationer.
  • Ketamin kan användas för att behandla svår bipolär sjukdom, som kan föras vidare från förälder till barn.
  • Studier tyder på att låga doser av ketamin kan hjälpa patienter med depression förbättras snabbt.