Vad är GLA?

June 13

GLA står för gamma-linolensyra. Detta är en omega-6 fettsyra som kroppen behöver för att fungera riktigt. Eftersom kroppen inte kan tillverka denna essentiell fettsyra på egen hand, måste en person att konsumera den i livsmedel eller från kosttillskott.

Essentiella fettsyror som GLA hjälpa hjärnan fungerar korrekt. Det fungerar också mot kroppens tillväxt och utveckling. Gamma-linolensyra hjälpmedel i benhälsa, ämnesomsättning reglering, och även hjälper till med tillväxten av hår och hudceller. Den reproduktiva systemet stöds också av denna fettsyra.

GLA finns naturligt i vissa livsmedel källor, såsom blågröna alger som spirulina. Den förekommer också i vegetabiliska oljor, såsom jättenattljusolja, gurkörtsolja, och svarta vinbär fröolja. Gamma-linolensyra kan tas som ett komplement, såsom i form av jättenattljus kapslar.

När GLA tas som ett komplement, omvandlar den till ett ämne som kallas dihomo-gamma-linolensyra (DGLA). Denna omvandling åstadkoms med hjälp av vissa näringsämnen, såsom C-vitamin, zink och magnesium. När gamma-linolensyra omvandlas till DGLA, kan det hjälpa kroppen bekämpa inflammationen.

Med tanke på denna egenskap, kan denna fettsyra vara användbara vid behandling av inflammatoriska sjukdomar, såsom reumatoid artrit och allergier. Vissa diabetiker som lider av neuropati, eller nervskador, även kan dra nytta. Medan mer bevis behövs för att stödja alla dessa möjliga hälsofördelar, vissa patienter också ta GLA för att behandla eksem, premenstruellt syndrom (PMS), och högt blodtryck.

Innan beslut fattas om att ta ett GLA tillägg för ett visst medicinskt tillstånd, bör patienter rådgöra med sin läkare. Endast en läkare kan ge råd om huruvida detta tillägg är säkert för en individ att ta. Till exempel bör patienter på vissa mediciner inte använda detta tillägg, eftersom det kan orsaka en interaktion. Möjliga interaktioner kan förekomma med läkemedel som antikoagulantia, acetylsalicylsyra, och fentiaziner. Dessutom kvinnor som är gravida eller ammar bör inte komplettera med gamma-linolensyra, eftersom säkerhet är okänd.

Vissa biverkningar kan inträffa. Patienter kan märka diarré, lös avföring och tarmluft. Det kan också orsaka huvudvärk, illamående och buksmärtor. Mycket höga nivåer av denna fettsyra kan även resultera i ökad inflammation.

Den rekommenderade dosen av GLA varierar, beroende på vilket tillstånd patienten vill behandla. Till exempel kan diabetiker tar 480 milligram (mg), indelade i mindre doser som ska tas tre gånger dagligen, medan reumatoid artrit drabbade kan ta 1.400 mg dagligen, uppdelat i tre doser. Komplettering sin kost med gamma-linolensyra bör betraktas kompletterande behandling, och bör inte användas på bekostnad av sjukvård administreras av en läkare.

  • Spirulina är en källa till GLA.
  • Gurkört olja innehåller höga halter av essentiella fettsyror.
  • Nattljusolja kapslar, vilka innehåller GLA.