Hur väljer jag det bästa Silk Garn?

August 2

Silk garn är en dyr råvara jämfört med andra naturliga garner. Att veta hur man väljer den bästa silke garn är ett bra sätt att se till att dina pengar är väl spenderade. Det finns två grundläggande typer av silke garn: vacklade garn eller tvinnat garn.

Alla garner är tillverkade av spinnfibrer tillsammans, och silke är gjord av de avslöjad fibrer av en silkesmask kokong. Silkes kombinerar fibroin proteiner och en gummy protein som kallas sericin att snurra sin kokong. För att producera en färdig produkt, måste sericin avlägsnas från siden med tvål och vatten. Om detta gummy ämne inte tas bort helt, kommer en obehaglig fiskliknande lukt kvar. Det är därför det är viktigt att välja silke garn personligen och lukta på den, snarare än att köpa via postorder.

Silk kan göras till vävda tyger eller för hand färgat garn för stickade plagg. Eftersom siden färgas för hand, är det viktigt att välja garn som är från samma färgbad. Var noga med att köpa mer än tillräckligt för din stickning eller andra garnprojekt.

Vacklade silke garn kommer i varierande räkningar att identifiera dess tjocklek. Den är gjord med endast de långa silkesfibrerna, vilket gör det mindre troligt att piller. Den obrutna strängen skapar den bästa glans för siden också. Vacklade garn kan vridas för att minimera risken för att dra som inträffar när silke fångster grader.

En meter av garn som väger 1 gram kommer att märkas # 1 garn, som är den tjockaste standard silke garn. Den tunnaste garnet är # 20. Eftersom garn säljs av 1-grams kula, ett högre värde innebär ett längre och tunnare garn.

En annan par siffror visar storleken på tvinnade garner, där flera delar av vacklade garn tvinnas ihop. Räkningen och antalet strängar i skiktet används för att identifiera sådant garn. En 10/3 garn görs med tre delar av medium tjocklek siden.

Kvaliteten på silke garn beror på längden av fibern används i spinning. Högsta kvalitet är tillverkad av de upplindade trådar av silkesmasken kokong. Lägre kvalitet silke garn, som kallas bourettesilke, är tillverkad av den krossade puppan kvar efter att högsta kvalitet garn. Detta garn kommer att ha mindre lyster och en starkare lukt eftersom sericin inte kan tvättas ut ur massan. Lukten kan tvättas bort, men det kommer tillbaka om plagget blir vått.

  • Garn av natursilke kan användas för stickning.
  • Garn görs genom att spinna fibrer tillsammans.
  • Silk, som kan användas för att göra garnet, kommer från kokong av silkesmasken.