Vad bör jag veta om Kina?

October 25

Kina är ett enormt land i Asien. Det omfattar 3.704.400 kvadrat miles (9.597.000 kvm. Km), vilket gör det ungefär storleken på USA, och mindre än endast Kanada i Ryssland i termer av totala arealen. Landet är också worldâ € s folkrikaste nation, med mer än 1,3 miljarder invånare. Det gränsar till Afghanistan, Bhutan, Burma, Indien, Kazakstan, Kirgizistan, Laos, Mongoliet, Nepal, Nordkorea, Pakistan, Ryssland, Tadzjikistan, och Vietnam.

De tidiga förfäder av människor först bosatte sig i Kina mer än en miljon år sedan. Jordbruket utvecklades relativt tidigt i regionen, och av 7: e årtusendet f.Kr. extensivt jordbruk ägde rum. Ett antal dynastier kan spåras från ungefär 4: e årtusendet f.Kr., men de första väl inspelade historia är från 2: a århundradet f.Kr., och spårar kinesiska historien tillbaka till den 3: e årtusendet f.Kr. och de tre De höga och de fem kejsarna.

I 2: a århundradet f.Kr., från en period av olika stridande stadsstater, var kungen av Qin kunna förena de flesta av Kina och proklamera sig den första kejsaren. Det var under denna period som den kinesiska muren påbörjades, för att skydda riket från alltmer frekventa räder av mongolerna i norr. Regeringstid Qin-dynastin var mycket kort, men lagt grunden till Handynastin som skulle efterträda den två decennier senare. Under Handynastin, Imperial China allmänt infört konfucianismen, och expanderade riket.

Genom den 3: e-talet hade Kina brutit upp igen, i tre huvud riken. Nästa århundrade var tumultartat, med makt skiftar ofta, och dynastier stiger och faller snabbt. Genom den 5: e århundradet landet delades in i norra och södra dynastierna. I slutet av den 6: e århundradet landet enat igen under Suidynastin. I början 7th århundradet Tangdynastin bildade, och buddhismen var allmänt antagits i hela regionen. Tang styrde en välmående Kina för två århundraden, innan den störtas i sena 9th århundradet och se landet störtade in i en annan besvärliga era, den period av fem dynastierna och tio rikena.

Songdynastin uppstod i slutet av 10-talet, kontrollerar stora delar av Kina, medan Liao dynastin, och senare Jin dynastin styrde resten, kontrollerar mycket av Song landar också. På 13-talet, var regionen invaderades av mongolerna, som erövrade landet. Djingis Khana € s sonson, Kublai Khan, etablerade Yuandynastin, och härskade över ett enat Kina. Det var vid denna tid som européerna började ta kontakt, mest känt genom resor av Marco Polo.

I mitten av 14: e århundradet mongolerna drevs ut och Mingdynastin tog kontroll över landet. Enligt Ming, utvecklade Kina snabbt, med befolkningen expanderar dramatiskt. Mingdynastin byggt upp flottan och militären kraftigt och avslutade muren, i hopp om att se till att ingen ytterligare intrång från north.In 17-talet, manchusna från norr invaderade och störtade Mingdynastin, inrättande av Qingdynastin.

Under 19-talet, västmakterna började ta mer av ett intresse för Kina. Storbritannien, i synnerhet, var intresserad av att öka sin opiumhandeln, trots kinesiska lagar som förbjuder drogen. Detta ledde till Opium Wars, vilket allvarligt beskattas Qing regeringen, slutligen stört 1911, då Kina bildades. För de närmaste decennierna att Kinas kommunistiska parti (CPC) skulle växa, så skulle en rival organisation, Kuomintang (KMT). Båda grupperna fångade stora mängder av landet, och fortsatte kämpa även under den japanska ockupationen under andra världskriget.

Genom 1949, hade CPC övermannade KMT, vilket i sin tur flydde till Taiwan och fortsätter att hävda suveränitet från ön. CPC, under Mao Zedong, förklarade bildandet av peopleâ € s Kina. För de kommande decennierna skulle CPC genomföra ett antal olika kommunistiska agendor. Vid Maoa € s död 1976, landet öppnade ekonomin, bildar särskilda ekonomiska zoner där kapitalismen kunde frodas relativt obehindrat. I de följande decennierna, har landets ekonomi vuxit exponentiellt.

Kina börjar verkligen utveckla sin turistindustri och infrastruktur växer i en otrolig takt. Det finns boende och restauranger val för personer som reser till varje prisklass, och hela landet är fullt av stora saker att göra. Den Kinesiska muren är en av de mest populära turistattraktioner, som är den förbjudna staden och Sommarpalatset. Armén av Terrakottaarmén är också ett populärt resmål, med 6000 terrakottakrigare inriktade i en strid formation, skapade mer än 2000 år sedan. Buddhistiska platser som Yungang grottor med sina 50.000 statyer, eller Grand Buddha ristade in i klippan nära Binhe Lu är också väl värt ett besök. Landet är också hem för några av de största naturreservat i världen, med mark som omfattar praktiskt taget varje biom på planeten.

Flyg anländer dagligen på alla Chinaâ € s större flygplatser från alla internationella nav i världen. Over resor är också möjligt från många grannländer. Absolut en av de mest exotiska sätt att resa är via den transsibiriska järnvägen, överträffas endast av utsikterna till kommer från Mongoliet på hästryggen.

 • En staty av Deng Xiaoping, den högste ledare i Kina 1989 under protester på Himmelska fridens torg.
 • En karta över de provinser i Kina.
 • Himmelska fridens torg i Peking.
 • Folk som besöker den Förbjudna staden.
 • En person bränner en faksimil av gammal kinesisk pengar för en avliden person.
 • Många industrier ligger längs Kinas kraftigt förorenade och rest Yangtzefloden.
 • Ett porträtt av kinesiska kommunistledaren Mao Zedong.
 • Nordkorea är söder om Kinas Manchurian region.
 • En staty av Konfucius, grundaren av konfucianismen.
 • En av de mest berömda sevärdheterna i Kina är den kinesiska muren, som började byggandet runt om det 5th århundradet BC och stannade runt 16-talet.
 • Explorer Marco Polo initierade europeiska kontakt med Kina under 13-talet.
 • Ett prov av kantonesiska, ett språk som används i delar av Kina.
 • Kublai Khan övervakade en enad Kina som ledare för Yuandynastin.
 • En karta över Kina.
 • Storbritanniens intresse att öka sin opiumhandeln, trots Kinas prohibivitive narkotikalagstiftningen ledde till opiumkrigen i den 19: e århundradet.