Vilka är Leopold och Loeb?

October 30

Nathan Leopold, Jr och Richard Loeb var de åtalade i en ökänd mord och kidnappning rättegången 1924. Strålande studenter vid University of Chicago, försökte de att iscensätta "det perfekta brottet" genom att mörda 14-åriga Bobby Franks och försöker samla lösen pengar. Leopold och Loeb blev inspirerad att komma undan med mord genom skrifter den tyske filosofen Nietzsche och hans uppfattning om Stålmannen. Clarence Darrow representerade Leopold och Loeb i domstol, vilket ger en av de finaste tal av hans karriär argumentera mot dödsstraff för paret.

Leopold och Loeb först träffades vid University of Chicago när de var tonåringar. Båda var intelligenta, avancerade studenter, men Nathan Leopold var ett geni med en IQ på 210. Vid tidpunkten för mordet, Leopold var 19 och studerar juridik vid universitetet i Chicago; Loeb, 18, planerade att göra samma sak efter att ha tagit några kurser vid Harvard Law School.

Leopold och Loeb noggrant planerade sitt brott under några månader. Innan kidnappningen och mordet planen pågick, hade paret framgångsrikt begått andra, mindre allvarliga brott som småaktiga stöld. Leopold och Loeb motiv till mordet var helt enkelt att komma undan med det, för att bevisa sin intellektuella överlägsenhet genom att dra bort det perfekta brottet. De planerade att kidnappa en pojke och samla lösen pengar utan att fångas; mörda offret var viktigt att förhindra kidnapparna från att identifieras. De valde Richard Loeb granne och vän till familjen som offret, eftersom de lätt kunde få honom att komma in i bilen.

Trots noggrann planering, gjorde paret några misstag som ledde till gripandet. Bobby Franks 'kropp hittades innan lösen kunde samlas. Nathan Leopold lämnade sina glasögon på brottsplatsen. De hade en sällsynt gångjärnsmekanism, och endast tre par av sådana glasögon hade köpts i Chicago-området. Parets alibi inblandade tar några flickor för en enhet natten till mordet. Det föll isär när det upptäcktes att det Leopolds bilen reparerades samma kväll.

Clarence Darrow tog pojkarnas fall och rådde dem att erkänna sig skyldig i stället för oskyldig på grund av sinnessjukdom. Denna strategi gör att de undgår en juryrättegång. Darrow, en ståndaktig motståndare till dödsstraff, hävdade mördarna "fallet innan en enda domare, kritisera ett straffsystem som skulle fördöma störda unga män till döden snarare än att försöka rehabilitera dem. Hans vädjan lyckades, och Leopold och Loeb var båda dömdes till livstids fängelse plus 99 år.

Leopold och Loeb tjänat sitt straff på Joliet fängelse där de använde sin utbildning för att undervisa klasser. Richard Loeb dödades 1936 av en kollega fånge. Dödandet styrdes självförsvar enligt mannens påstående att Loeb sexuellt hade misshandlade honom. Leopold fortsatte sina studier, maste 27 språk medan inspärrade.

År 1958 var Nathan Leopold villkorligt frigiven. Han flyttade till Puerto Rico, där han gifte sig med en änka. Efter fängelse, skrev Leopold en självbiografi och fortsatte de ornitologiska studier som han hade börjat i sin ungdom innan rättegången. Leopold dog av hjärtstillestånd vid en ålder av 66 den 30 augusti 1971. Leopold och Loeb fallet inspirerade ett antal skönlitterära verk, särskilt Alfred Hitchcocks Rope och Michael Hanekes Funny Games.

  • Leopold och Loeb blev inspirerad att komma undan med mord genom skrifter den tyske filosofen Friedrich Nietzsche.
  • En av de misstag som gjordes av Leopold och Loeb lämnade ett par glasögon på brottsplatsen.