Vad är en Trumpet Lily?

March 4

Trumpet lily är en av nio olika sorter i liljefamiljen, som alla är klassificerade enligt dess härstamning och specifika egenskaper. Denna blomma, i synnerhet, är känd för sin unika formade blommor och stark doft. Gemensamt hela världen, trumpeterna är bland de mest populära lily sorter.

Liljor odlas från lökar, som tulpaner, påskliljor, och många andra blommande växter. Liksom de flesta lökväxter, lilja är trumpet en perenn, vilket betyder att den inte dör efter en säsong. Istället dessa blommor genomgår en period av dvala under jord och blommar om och om igen varje vår.

En viktig skillnad mellan andra blomsterlökar, t.ex. tulpaner, och lilja är närvaron av en skyddande, papery yttre skikt känt som tunika. Tulpaner har vad som kallas manteldjurs lökar, som liknar en lök, med papery yttre lagren. Liljor är kända som imbricate glödlampor, vilket betyder att de inte har en skyddande tunika. De är mer besläktad med en skalad vitlöksklyfta, och, som ett resultat, är skörare när ur marken, och måste hållas fuktig hela tiden innan de planteras.

När det gäller att sprida eller avel en trumpet lilja, finns olika metoder som är vanliga bland alla glödlampor. Vid lederna & mash; där bladen ansluter till stammen, känd som bladvecken - små lökar kallas bulbils utvecklas, och kan tas bort och planterade separat. Alternativt kan en komplett skala skalas från en glödlampa och återplanteras. En lampa kan även enkelt delas i hälften att skapa två fabriker.

Omedelbar tillfredsställelse är inte i korten när det kommer till dessa tekniker, dock. Det kan ta så mycket som ett år innan en bulbil eller enstaka skala växer tillräckligt för att producera en blomma. Naturligtvis, när de gör börjar blomningen, de kommer tillbaka år efter år.

Trumpet liljor gör bäst i full sol, men tål halvskugga. Likaså de föredrar tempererade, relativt fuktiga förhållanden, men kan överleva en måttlig utbud av ytterligheter. De kan toppen ut på en höjd av 48 inches (120 cm), men de flesta växa till cirka 42 inches (107 cm) högväxt. En trumpet lilja kan odlas i en trädgård säng eller i en kruka med samma framgång.

Liksom nästan alla liljor, lily är trumpet extremt giftiga för katter. Växter hålls inomhus bör stationeras väl oåtkomligt för nyfikna eller nyfikna hushålls kattdjur. Även en liten mängd intas kan vara tillräckligt för att orsaka njursvikt med liten varning.