Vad är Heartwood?

March 26

Kärnveden hänvisar till det inre av många typer av träd. Som trädet åldras, förlorar den sin förmåga att passera saven genom de inre delarna av trädet, som orsakar död av dessa delar. Den inre delen, när död, blir ofta mörkare än det yttre trä, och ofta blir starkare, vilket gör den mer lämpad för vissa typer av användningsområden i byggnaden, hantverk, och träslöjd. Det kontrasteras till splintved, vilket är det yttre skiktet på det virke som fortfarande besitter förmåga att röra sav och bor. Splintveden tenderar att ha mer fjäder och mindre stabilitet.

En del människor föredrar kärnved i byggnaden på grund av de mörkare färger man kan ha. Cherry eller valnöt heartwoods, till exempel gynnas för sin rika, djupa färgning, vilket kan kräva lite färgning. Inte alla kärnved är att mycket mörkare än dess omgivande splintved dock. Snarare kan man säga att den inre död ved potentiellt kan vara mycket mer färgglad än den yttre levande trä. Färg verkligen beror på trädslag och de gynnar mörkare trä nyanser bör leta efter timmer eller träbitar från specifika träd, där extrem mörkare är en egenskap av inredning trä död.

Builders och träarbetare är ofta fans av kärnved eftersom det kan vara så stark. Vissa hantverkare finna den idealisk för att göra saker som långvarig skåp. Kärnved ceder gynnas göra utsmyckade och tålig ceder kistor, som verkligen kan hålla en livstid. Träarbetare kan också använda denna trämaterial för att skapa en mängd olika förvarings eller smycken lådor, och för att göra saker som fågelholkar. Vissa människor njuta av att göra stora eller små ristningar såsom nyttiga och attraktiva trä skålar eller intrikata konstnärliga representationer i heartwoods av varierande slag.

Ett antal andra användningsområden för kärnved är lätta att identifiera. Det kan användas för att göra verktygshandtag, som kommer att vara hård och robust, eller som bitar i vissa musikinstrument som fioler och cello. Området för distinktionen mellan inre och yttre trä har varit en av mycket lärd debatt i musikvärlden, särskilt i frågan om skapandet av Stradivarius fioler. Finstämt analys av exakt vad skogen har använts och om de var hjärta och kvistar har debatterats att avgöra om itâ € s möjligt att replikera Stradivariusâ € geni idag.

Vad kan man säga, är dock att kärnved ISNA € t exakt en typ av träd eller virke, och det shouldnâ € t förväxlas med termen lövträd. Istället referenser den en process som sker i ett träd över tiden, eftersom den inre kärnan förlorar sin förmåga att överföra sav och förändringar i miljön, så att den skiljer sig från utsidan av trädet, och alla delar av det träd som är fortfarande splintved . De specifika egenskaper och användning av något av detta död ved fortsätta att vara starkt beroende av vilken typ av träd det är. De inre döda delar av trädet är kanske inte så annorlunda än dess splintved omgivning, men ibland förändringen leder härligt fjädrande trä som är användbar på många sätt.