Vad är Roundback?

January 30

Termen roundback avser ett medicinskt tillstånd som också kallas kyfos. En kurva i ryggraden orsakar tillbaka till runda framåt, vilket gör att det ser ut som om en person är slouching eller har en puckelrygg. Det finns olika orsaker till detta tillstånd, såväl som typerna. Behandlingsalternativ existerar och beror på orsaken, typ och svårighetsgrad av tillståndet, samt ålder den drabbade personen.

I allmänhet påverkar roundback något av alla åldrar, även om det är ovanligt att se den vid födseln. Hos barn och ungdomar, kan utvecklingsproblem orsaka tillståndet att inträffa. Olika typer av roundback inom denna åldersgrupp är medfödd kyfos, postural kyfos och Scheuermannâ € s kyfos. Hos vuxna, orsakerna till villkoret omfattar degenerativa sjukdomar och kompressionsfrakturer på grund av osteoporos. Några andra orsaker är infektioner, skador och sjukdomar.

Tidig och lindriga fall av roundback ibland inte producerar tecken eller symtom. När man får symtom, kanske de kommer i form av trötthet, mild ryggvärk och stelhet eller ömhet i ryggraden. Fysiskt, kan den drabbade personen uppvisar en slouching ställning eller puckelryggig utseende. I svåra fall kan andningssvårigheter uppstå.

En fysisk undersökning är ett sätt att diagnostisera roundback. Under detta test, kanske läkaren be patienten att böja sig framåt så att han kan kontrollera kurvan i ryggraden från sidan. Detta beror på att i detta böjda läge, blir villkoret mer uppenbara. Dessutom kan läkaren även kontrollera om eventuella förändringar i nervsystemet. Förändringar i känsla, förlamning och svaghet är tecken på problem som uppstår i nervsystemet pga roundback.

Andra tester omfattar magnetisk resonanstomografi (MRT) scans, lungfunktionstester och spinal röntgen. Till skillnad från en fysisk undersökning, dessa tester diagnostisera eller bekräfta specifika problem. Till exempel hjälper en MR för att bekräfta en infektion, tumör eller problem med nervsystemet. Lungfunktionstester hjälpa till att studera eventuella andningssvårigheter. Spinal röntgen bestämma den specifika typ av roundback som påverkar patienten.

Komplikationer, såsom missbildningar och förlamning, kan uppstå från roundback, men det finns behandlingsalternativ som finns. Motion, samt mediciner och sjukgymnastik, kan hjälpa till att lindra smärtan. Svåra fall kan kräva mer aggressiva former av behandling, såsom ett ryggstöd eller operation. Vanligtvis är kirurgi sista i raden av behandlingsalternativ som ryggradskirurgi är både en komplicerad och riskfylld procedur.

  • Roudback avser en överdrift av den C-formad kurva av ryggen.
  • Spinal röntgen kan bestämma den specifika typ av roundback en patient har.