Vad orsakar torra fötter?

December 9

Orsakerna till torra fötter kan vara allt från att inte bära rätt skor till hudåkommor och vissa sjukdomar. Ålder, överexponering till vatten och hårda tvålar kan också bidra till torr hud och fötter. Symptomen inkluderar grov, fjällig och sprucken hud på fötterna, som kan spricka och bli smärtsamt när de lämnas obehandlade.

En överskottsmängd av trycket på fötterna tenderar att plana bottnarna och får huden att sträcka sig bortom naturliga gränser. Som ett resultat, huden blir benägna till torrhet och så småningom spricker om trycket inte reduceras. Öppen tå skor gör att stoppningen på tårna för att sträckas och därmed resultera i torra tår. På samma sätt, gå barfota eller på hårda ytor, liksom övervikt, ökar trycket och kan därför potentiellt leda till torra fötter.

Många hudåkommor såsom psoriasis, eksem och fotsvamp kan orsaka överflödig hud för att bygga upp på fotsulorna och så småningom leda till torrhet. En minskad mängd svett kan också hamna i torra fötter, såsom svett hjälper till att naturligt fukta huden. Därför eventuella sjukdomar, såsom hypotyreos och diabetes, som fördröjer svettning mekanismer, har potential att orsaka torra fötter. För många, torra fötter blir ett problem under vintermånaderna när inomhusluften blir torr på grund av värme. I dessa fall kan dricka mycket vatten hjälper till att främja svettningar samt att hålla kroppen fuktig inifrån och ut.

Brist på naturliga oljor i huden är en vanlig orsak till grova och torra fötter. Den naturliga produktionen av olja avtog med åldern och i dem som lider av diabetes. Torr hud kan också vara resultatet av en överexponering till vatten, såsom under simning eller lång bad. Klore och varmvatten i synnerhet är snabba att beröva huden dess naturliga oljor. På liknande sätt kan instängd smuts och användning av starka tvålar dra de naturliga oljor ut liksom.

Rough och torra fötter kan lindras och med förhindras genom att regelbundet skrubba fötterna med en våt pimpsten för att avlägsna torr hud. Blötläggning torra fötter i varmt vatten med tillsats av mjölk, honung och andra lugnande ingredienser innan sänggåendet kan också hjälpa. Efter blötläggningen, är det viktigt att använda en lotion eller en fuktgivande kräm för att bidra till att bibehålla den naturliga fukten i fötterna.

  • Regelbunden användning av en pimpsten kan förebygga torra fötter.
  • Bära öppna-stödda skor kan ge torr, sprucken fötter.
  • Torra fötter kan vara ett symptom på fotsvamp.
  • Gå barfota kan orsaka torra fötter.
  • Fuktgivande lotion hjälper lindra den flagnande hud från torra fötter.