Vad är Plantar Plate?

March 16

Plantar plattan är den korta ligamentet som går längs den första leden på varje tå och ligger på den plantara sidan, eller undersida, av foten. Dessa ligament är uppbundna mellan den yttersta delen av metatarsalerna och tårna. Fungerande att stötta foten, särskilt under promenader eller springer, bär plantar plattan en hel del stress och är känslig för skador. Andra namn för denna del av foten är volara plattan, volar ligament eller plantar ligament.

Strukturellt stöd till den främre delen av foten ges av metatarsalbenen, eller de fem tunna ben som löper mellan ankeln och tå ben, liksom de fem tå ben, kallas falanger. Plantar ligament fungerar som en stödjande kabel för denna del av foten, som löper över fem metatarsofalangeala (MTP) leder, mellan mellanfotsbenen och det falangala ben. Här är verksamheten i plantar plattan för att hindra MTP lederna böjs uppåt bortom den normala rörelseomfång. Dessutom fungerar plantar ligament för att stabilisera denna del av foten, vilket hindrar tårna från att bli ut ur deras normala inriktning.

Under promenader eller löpning, är tårna naturligt böjd uppåt medan hela kroppsvikten förmedlas över ben och plantar plattan. Koncentrationen av hela kroppsvikten på dessa relativt små strukturer gör plantar ligament benägna att skada. Försämring av plantar ligament orsakas ofta av överanvändning under fysisk träning, stress av att bära en överviktig kropp, eller genom att bära högklackade skor som låser MTP-leden i böjt läge. Skador på plantar plattan kan vara kronisk och inkluderar förlängning av ligamentet eller en partiell tår av ligamentet. Den allvarligaste formen av plantar plattan skada är en total bristning av plattan, eller när de ligament tårar helt isär, lämnar inget samband mellan mellanfots och phalangeal ben.

Tårar eller rupturer av plantar ligament diagnostiseras med en ultraljuds översyn eller magnetisk resonanstomografi. Problemet kan också utvärderas med hjälp av en reviderad Lachman test, en ortopedisk bedömning vanligtvis för knäskador. Under detta test, är den skadade tån försiktigt manipuleras för att se om det kan fraktion ur led, eller delvis dras från det gemensamma, eller helt ur led. Mindre tårar eller förlängning av plantar ligament behandlas vanligen med immobilisering och stöd för MTP leden med en fot stag. Kompletta tårar kräver nästan alltid operation.

  • Plantar Plattan är även kallad den volara plattan eller plantar ligamentet.
  • Skada på plantar plattan kan behandlas med en fot stag.
  • Iklädd höga klackar kan skada plantar plattan.