Vad är Boronia?

November 29

Boronia är ett släkte som består av cirka 95 vintergröna buskar, som alla är hemma i Australien, utom en som är endemisk för Tasmanien. Hittade i skogar och skogsmarker, har Boronia arter parfymerad blommor som växer i bell eller kopp former och färger av rosor, rödbrunt och gult. Förutom till doften av dess blommor, de djupa gröna blad av buske producera en aromatisk doft då krossas.

Blommorna har 4:56 kronblad och lika många ståndare till kronblad eller dubbla antalet ståndare till kronblad, beroende på art. I Australien, Boronia arter börjar blomma i juli och fortsätter genom början av december. Blommorna kluster på stjälkar av busken och är attraktiva för bin, fjärilar och fåglar. Skalbaggar och nattfjärilar pollinerar blommorna, och myror tros vara primärt ansvarig för spridning av shrubâ € s frö.

Den Boronia släktet är medlem av Rutaceae familjen, vilket inkluderar citrusträd. Till skillnad från de flesta av sina familjemedlemmar, Boronia arter producerar senig stjälkar och nålliknande blad. Vissa arter kan växa till (1,8 m) 6 meter i höjd, men de flesta arter av Boronia är små till medelstora buskar.

Brun boronia, Boronia megastigma, skördas för produktion av eteriska oljor och rött boronia, Boronia heterophylla, skördas för snittblommor. De eteriska oljor används i parfymer, kosmetika och karamellfärg. Fordringar har också gjorts att den eteriska oljan har läkande egenskaper som inkluderar hjälper användaren att känna sig lugnare, för att avsluta tvångstankar och hantera relationer.

Vissa arter av Boronia är i farozonen på grund av förlust av livsmiljöer och överanvändning som en näringskälla av vilda svin och getter. En art tros vara utdöd. Nya arter har dock upptäckts, men dessa arter har endast ett begränsat antal enskilda anläggningar och har mycket begränsad distribution.

Odling av Boronia har visat sig vara svårt, men nu görs med arter Berberis heterophylla och Boronia megastigma i Australien och Nya Zeeland. Boronia lättast odlas i väldränerad jord med en lätt syrlig potenz väte (pH) faktor. Rotade sticklingar planteras på våren, och både unga och mogna växter behöver ett vindskydd.

De Boronia arter kommer att göra bäst med filtrerat ljus. Om framgångsrikt odlat, arter av denna gener blomma inom ett år till 15 månader efter plantering. Växterna överlever vanligtvis 7:55 år.

  • De eteriska oljor av boronia megastigma används i parfymer.
  • Bin lockas till boronia släktet.