Vad är ett isberg?

October 17

Ett isberg är en bit av glaciäris som har brutits av och bli fritt flytande. Även isberg finns i havet, de är faktiskt gjorda av sötvatten, och detta bidrar till deras flytkraft i havet. Vanligtvis kan omkring en tiondel av ett isberg massa ses ovanför vattenytan, med huvuddelen av isberget under vattenytan. Detta förklarar den gemensamma slang term "toppen av ett isberg," används för att beskriva en situation där ofullständig information om en situation är tillgänglig.

När ett isberg bryts av i en process som kallas kalvning, ställer den segla på en långsam resa genom havet. Isberget kommer att flytta med havet och vindströmmar, och dess livslängd kommer att vara i stort sett obegränsad, så länge det inte skjuts in varmare regioner. Många isberg förlorar lite volym under sommarmånaderna, men så länge de är nära polerna, kan de förblir ganska betydande. Med tiden kan ett isberg också bryta upp i flera mindre segment.

Forskare använder en mängd olika termer för att klassificera isberg. Sizewise, de kan vara på den lilla änden av skalan, som med bergy bitar och growlers, eller på större sidan av spektrumet, med fantasi-heter "stora" isberg. Isberg kan nå 75 fot (240 meter) i höjd. Dessa massiva bitar av is kan också klassificeras efter form, med termer som tabell, ridit ut, kil, kantiga, dal, pinnacled, torrdocka, välvd, och välvda används för att beskriva isberg former.

Människor har observerat isberg i århundraden, och notera deras roll i navigation. I områden där isberg är riklig, kan de utgöra ett allvarligt hot mot sjöfarten, eftersom de är svåra att se och utmanande att undvika. Historiskt sett har många fartyg förlorade på grund av isberg kollisioner. I modern tid, fartyg undviker bergs genom att utnyttja spårningsuppgifter om särskilt stora isberg, tillsammans med att använda teknik som kan användas för att identifiera kommande bergs i vägen för ett fartyg.

Antalet och storleken på isberg i världshaven är noga övervakas av forskare och vetenskapsmän. Ett isberg kan presentera en navigeringsfara, speciellt om det dyker upp på ett oväntat ställe, men ett stort antal stora isberg kan också ange att en glaciär kan snabbt försämras. Flera mycket stora isberg har kalvat i början av 21-talet, bland annat bergs storleken på vissa amerikanska delstater, upphov till oro över hälsan hos världens glaciärer.

  • Isberg.
  • Ett fartyg med ett skrov som har skadats av ett isberg kan behöva repareras i torrdocka.
  • Isberg påverkade flera av explorer Ernest Shackletons expeditioner.