Vad är statligt Motto?

February 2

Stater i USA är förknippade med ett brett utbud av olika symboler, bland statligt sjunker, anthems, djur och även ädelstenar. En av de vanligaste typerna av statssymbol är staten motto. Varje stat i unionen har ett motto, liksom flera territorier och District of Columbia.

Statliga motton har varit en del av amerikansk identitet i århundraden. Flera faktiskt predate självständig stat. Mottot för Rhode Island, "Hope", antogs av kolonins generalförsamling 1664, och var i bruk ännu tidigare. Likaså motto Connecticut, "Qui transtulit SustiNet," ("Han som transplanterade upprätthåller") antogs för första gången 1662. Den äldsta motto i USA är inte en statlig motto men mottot av territoriet i Puerto Rico, " Joannes Est Nomen Ejus "eller" John är hans namn ", som antogs 1511 av de spanska härskarna av ön.

Många tillstånd har motton på andra språk. Det vanligaste är latin, som används i 22 tillstånds motton. Staten motto Kalifornien är på grekiska, medan motton i Maryland, Minnesota, och Montana är på italienska, franska och spanska respektive. Staten motto Washington, "Al-ki" eller "av och med," är i Chinook jargong, ett handels språk som används av indianstammar i nordvästra USA. Mottot för Hawaii, "Ua mau ke ea o ka'āina jag ka Pono" ("Livet av marken är förevigat i rättfärdighet,") är i Hawaiian.

En statlig motto gör oftast ett uttalande av något slag om statens upplevda identitet. Många uttrycker religiösa känslor, medan andra förmedla politiska åsikter. Till exempel, är mottot för Missouri "Salus populi suprema lex esto" eller "Låt välfärden av folket vara den högsta lagen", medan den statliga motto New Hampshire är "Live gratis eller dö." Andra hänvisar till statens plats eller naturliga funktioner, till exempel "L'Etoile du Nord" ("stjärnan i norr,") den statliga motto Minnesota, eller Michigans "Si quaeris peninsulam amoenam circumspice" ("Om du söker en trevliga halvön, se dig omkring "). Ytterligare andra uttrycker inspirerande känslor såsom Oregons "Labor omnia vincit" ("arbete erövrar all") eller Maryland "Fatti maschii, parole femine" ("Manly gärningar, kvinnligt ord.")

Vissa stater har mer än en motto. Till exempel, har Kentucky både en engelsk motto, "Enade vi stå, söndrade vi falla", och en latinsk motto, "Deo gratiam habeamus" ("Låt oss vara tacksamma till Gud.") North Dakota och South Carolina har också flera motton .

  • Territoriet motto Puerto Rico är den äldsta i USA.
  • Missouri latinska motto betyder "Låt välfärden av folket vara den högsta lagen."