Skeleton vid olympiska vinterspelen

October 3

Skeleton är av de flesta konton det mest våghalsiga av alla vinter olympiska sporter. Konkurrenter race huvudet först ner en isbelagd spåret ligger med sina magar mot en platt släde. Tack vare de strömlinjeformade slädar och kropp positionerar de tävlande når ofta hastigheter på 75 mph och uppleva upp till 5GSa av gravitationskraften.

Sporten startade i 19th century Schweiz - liksom de flesta av sledding sport. I fallet med skelett, den verkliga inspirationen var en kälke kurs som byggdes av engelska soldater mellan sina poster vid Davos och Klosters. Denna kurs var annorlunda än traditionella kälke kurser på grund av sina branta vinklar och snäva svängar. År senare, var en platt släde som liknade ett mänskligt skelett utformad för denna typ av kurs - som är hur sporten fick sitt namn.

Skelett förblev en huvudsakligen schweizisk sport fram till början av 20-talet när det började sprida sig över Europa. Även Skeleton ingick i OS 1928 och 1948, var det inte givet permanent status som en olympisk sport fram till 2002.

Skelettet racers använder samma spår som både bobsleigh racers och Lugers. Skelett Förarna börjar genom att köra med sina slädar ner banan i 30 till 40 fot och sedan kasta sig på slädarna som de tar av längs spåret. Konkurrenter ligger på släden med armarna snäva mot sina slädar.

Den platta skelett släde har ingen form av styrning eller inbromsning. För att styra släden, de åkare använder subtila vikt förändringar i deras huvuden och kroppar. För att sakta ner, de drar sina fötter på isen. Eftersom konkurrensen fortsätter spåret har en tendens att få spårig och hackig; följaktligen, de åkare som kommer senare i lineupen tenderar att dra något långsammare tider.

Inte varje land kan tävla i OS-skelettet tävlingen. Länder måste delta i VM händelserna först. De män olympisk gren innehåller bara de åkare från de bästa 12 VM-länderna, medan åkare från de bästa åtta länder deltar i damernas tävling.