Vilka är de olika typer av hår?

August 26

Det finns tre olika typer av hår som finns på den mänskliga kroppen. Dessa olika typer av hår inkluderar terminalhår, vellushår, och lanugo hår. Många människor kan anta att när en person hänvisar till de olika hårtyper, han hänvisar till skillnaderna i håret textur eller möjligen hår täcker varierande delar av kroppen. Detta antagande kan vara korrekt i vissa fall, men inte när terminalen, vellus och lanugo hår diskuteras. Alla tre av dessa typer av hår är väldigt olika varandra, och endast en av dessa hänvisar till vad de flesta människor tänker på som hår.

Terminal hår är håret finns på en persons huvud, underarmar, och blygd regionen. Det är också normalt syns på armar, ben, och ibland de ryggar eller magarna hos personer med massor av kroppshår. Terminal typer av hår är vad en vanlig människa tänker på när man tänker på håret. Allt terminalhår är ansluten till olje-utsöndrande talgkörtlar på huden. Även om nästan alla organ hår anses terminal hår, kan håret i blygd regionen och på underarmarna delas upp i sin egen undertyp av hår, som kallas androgen hår.

Vellushår är vad de flesta människor tänker på som persika fuzz. Denna typ av hår är normalt mycket fina och korta, vanligen inte mer än några få millimeter i längd. Förutom att vara fin, är vellushår också inte så lätt att se eftersom det är typiskt mycket ljusblont eller genomskinlig färg. Detta hår täcker generellt alla ytor i kroppen, men kan bli mer märkbar på överläppen eller på baksidan av halsen. Det är oftast lättare att se den här typen av hår på kvinnor och små barn eftersom de tenderar att ha mindre kroppshår än vuxna män.

Lanugo hår är håret som täcker ett foster inuti livmodern. Syftet med lanugo hår är att hålla fostret varma, vilket är viktigt eftersom foster oftast inte har tillräckligt kroppsfett för att hålla värmen utan den. Lanugo hår är vanligtvis mycket mjuk och varar inte länge när ett barn föds. Barn som föds med lanugo hår förlorar det i allmänhet inom några dagar till en vecka efter födseln. Förlusten av lanugo hår är inte alltid självklart eftersom vissa barn redan har en stor mängd terminal hår vid födseln, och närvaron av detta kan hjälpa dölja förlusten av lanugo hår.

  • Lanugo hår täcker ett foster för att hålla det varmt medan i livmodern.
  • Terminal hår är håret finns på en persons huvud, underarmar, och blygd regionen.