Vad är en glutenfri vegankost?

July 5

En glutenfri vegankost eliminerar all mat i en kost som innehåller gluten och animaliska produkter. En person kan välja en glutenfri vegankost pga födoämnesallergier, gå ner i vikt eller för andra hälsoskäl. Förr i tiden gjorde matval svårt eliminera gluten och animaliska produkter från en diet. Den ökade populariteten för glutenfria och vegan kost har dock gjort att hitta glutenfria och vegan mat i lokala snabbköp en lättare uppgift.

Gluten är ett protein som finns i råg, korn och vete. Ta bort stärkelse från mjöl kommer att producera gluten. Gluten agerar som bindemedel på grund av sin elasticitet, vilket gör den idealisk för pasta och bröd. Människor som har en glutenintolerans, även känd som celiaki, måste eliminera alla livsmedel som innehåller gluten från kosten helt.

Vegan dieter eliminera alla källor av mat som kommer från djur. Vegan dieter ersätter ofta animaliskt protein med sojaprotein. Det finns många vegan alternativ på marknaden som innehåller soja, såsom mock kött och sojabaserade ostar. En stor häftklammer av vegankost består av frukt, grönsaker och spannmål.

En glutenfri vegankost kräver deltagarna att läsa livsmedelsmärkningen noggrant, eftersom gluten finns i många korn och vete produkter. Gluten används vanligen som bindemedel i mock kött, så det är viktigt för konsumenterna att undersöka ingredienslistan för att avgöra om gluten är närvarande. Många hälsokostbutiker aktieglutenfria livsmedel som bröd, pasta och spannmål. Många av dessa livsmedel använder alternativ till vitt mjöl eller vete, såsom mandelmjöl eller risstärkelse.

Hälso förmåner från en glutenfri vegankost inkluderar sänkt kolesterol, minskad risk för hjärtsjukdomar och viktminskning. Människor som följer en glutenfri vegankost normalt kommer gå ner i vikt på grund av avskaffandet av många livsmedel som innehåller mättat fett och ökad konsumtion av frukt och grönsaker. Vissa människor hävdar att de hormoner och antibiotika som ges till husdjur har en negativ effekt på den mänskliga kroppen, så dessa människor ofta väljer en vegan livsstil.

Innan en livsstilsförändring som en glutenfri vegankost, är det fördelaktigt för en att tala med en läkare och dietist. En multi-vitamin bör tas dagligen av vem som helst på en glutenfri vegankost grund av elimineringen av många livsmedel som är primära källor till nödvändiga vitaminer och mineraler. En dietist kan vara en utmärkt resurs för människor på en glutenfri vegankost. Samråd med en dietist kan hjälpa till att utbilda dieter på hälsosam mat val och livsmedelskällor som innehåller viktiga näringsämnen för en balanserad kost.

  • Glutenfritt bröd kan ingå i en glutenfri vegankost.
  • Färska grönsaker är vegan och glutenfri.
  • Ris pasta är ett livsmedel som kan konsumeras på en glutenfri vegankost.
  • Hirs kan användas för att göra glutenfria mjöl.