Vad är en 24-Pin strömförsörjning?

July 1

En 24-stifts strömförsörjningen är en typ av dator strömförsörjning med hjälp av en 24-stifts primärkontakt. Äldre nätaggregat kom utrustade med endast en 20-stifts primärkontakt. De extra fyra stift ger ytterligare kraft till computerâ € s moderkort, vilket i sin tur ger ström till interna komponenter.

Ett nätaggregat omvandlar spänningen från kraftledningar till lägre nivåer av spänning för användning av ett computerâ € s interna komponenter. Dessa interna komponenterna har olika spänning krav, och ett nätaggregat måste kunna tillgodose detta. Flera olika anslutningar används för att leverera alla delar av datorn med ström.

Den huvudsakliga eller primära kontakt på standardtyper av nätaggregat ansluts till en computerâ € s moderkort, som distribuerar ström till komponenter som processor, minne, och expansionskort. Denna kontakt har separata ledningar som förser spänningar på 3,3 volt, 5 volt och 12 volt.

En 24-polig strömkälla lägger en extra rad vardera av 3,3 volt, 5 volt och 12 volt, såväl som ytterligare skäl. Dessa extra linjer används för att tillgodose behoven hos nyare teknik och fler makthungriga kringutrustning. De ersätter även äldre 12 volts hjälpkontakter finns på ett 20-pin moderkort.

Den 24-stiftskontakt blev standardiserade som en del av en specifikation som kallas Advanced Technology Extended (ATX) v2.0. ATX är en vanlig formfaktor specifikation för stationära datorer, och det finns flera olika versioner. Alla nätaggregat uppfyller ATX version 2.0 eller högre bör ha en 24-stiftskontakt.

En 24-stifts strömförsörjningen bör arbeta med äldre moderkort som bara har en 20-pins kontakt. De första 20 stift på båda typer av kontakter är desamma, och de sista fyra stift helt enkelt gå oanvända om de arenâ € t kopplade till moderkortet. På vissa 24-pin nätaggregat, de sista fyra stift är en del av en löstagbar kontakt.

Å andra sidan, med hjälp av en 20-pin strömförsörjningen på en nyare moderkort avsett för en 24-polig strömförsörjning kan vara möjliga men kan skapa ett instabilt system. Det finns adaptrar som tillför de extra fyra stift, men dessa ofta inte fungera så bra som en äkta 24-pin strömförsörjningen. Det är i allmänhet bäst att använda ett nätaggregat som syftar till att matcha computerâ € s krav.

Även på datorer med en 24-stifts strömförsörjning, kan ytterligare kontakter behövas för komponenter som kräver stora mängder energi. Hårddiskar och optiska enheter behöver vanligtvis sina egna kontakter. Grafikkort drar ofta ström från både moderkortet och en separat kontakt.

  • Ett nätaggregat omvandlar spänningen från kraftledningar till lägre nivåer av spänning.