Äktenskap Medel Kommunikation (Verbal och icke-verbal)

August 12

När par klagar över att de inte kommunicerar de inte inser att hustrur och män inte kan inte kommunicera. Men är du fortfarande kommunicera, även när ingen av er talar? Absolut! Kommunikation kräver inte någon av parterna att yttra ett enda ljud. I själva verket kan du ibland kommunicera starkare i tystnad än du någonsin kunde med ord.

Tänk dig följande scenario: Du går på gatan, när en främling slår dig ner och stjäl din väska. Du är fruktansvärt upprörd när du kommer hem, och mycket i behov av din partners uppmärksamhet. Men efter att du andlöst avsluta berätta din make om din hemska upplevelse, säger han ingenting. Därefter fortsätter han att begrava huvudet i en tidning.

Är din make att kommunicera något genom hans ordlösa svar? Du satsar han är, och det finns nog inget positivt för dig i det meddelandet.

Kanske din partner säger att han egentligen inte bryr sig om vad som hände med dig. Kanske har han alldeles för fixerade vid sina egna bekymmer, eller att han inte vet hur man ska bemöta din. Han kanske är alldeles för upprörd för att prata, eftersom han känner sig maktlös att göra något för att hjälpa dig. I vilket fall, skickar den typen av tyst kommunikation ett budskap som är lika högt som alla rop.

Kommunikation handlar om mycket mer än att prata. Många viktiga meddelanden sänds via attityd, ansiktsuttryck, och kroppsspråket - samt genom ord som finns kvar osagt. Kommunikation är också fysiskt. Din make kan förmedla ett budskap om kärlek genom att försiktigt röra handen. Men om han kramar din hand till den grad av smärta, kan det vara en helt annan typ av budskap.

För att bli en effektiv kommunikatör, måste du vara mycket uppmärksam på vad din partner säger till dig genom hans humör, attityder, gester, rörelser och handlingar. Baksidan av denna färdighet är att erkänna de icke-verbala meddelanden som du själv är sänder. Du kan slipa dina icke-verbal kommunikation med hjälp av stegen i följande avsnitt.

Håll utkik efter förändringar i humör och attityd

Är ditt normalt sprudlande make plötsligt deppig? Är han distraherad och glömsk på sätt som du inte har observerats tidigare?

Dessa förändringar kan vara tecken på att det finns saker som händer i din partners liv (eller psyket) att han inte önskar diskutera - åtminstone inte nu. Ändå kanske du vill säga något i stil med, "Älskling, jag har märkt att du inte har varit din vanliga glada själv på sistone." Om hon fortfarande inte kommer att ta upp dessa förändringar med dig, göra en skriftlig eller mental anteckning av dessa förändringar i beteendet. Försök att förbli vaksamma på hur de spelar i dagarna och veckorna framöver.

Det kan vara svårt att se sig själv med samma objektivitet du ansöka till andra. Men kommunikation är alltid en tvåvägs, särskilt i äktenskapet. Det är därför det är viktigt att övervaka din egen röst, attityder, och andra icke-verbala beteenden med samma skarpa öga du använder för att observera din make.

Tune in kroppsspråk

Är din make gör direkt ögonkontakt eller undvika blicken? I allmänhet är en person som ser dig direkt i ögat antas vara rättfram och sanningsenlig. Å andra sidan kan en person som avstyr ögonen inte vill att du ska veta vad han tänker.

Du kan få fram liknande information genom att observera hur din partners kropp reagerar när du ber honom en fråga. Är hans kroppsposition avslappnad och öppen, eller spänd och tillbaka?

I allmänhet, en person som upprätthåller en avslappnad, öppen lagret när du frågar en direkt fråga tenderar att vara rättfram och sanningsenlig. Å andra sidan, blir plötsligt en person vars kropp stel kan dölja något.

Leta efter tecken på nervositet eller spänning

Om du märker att din make är angelägen under konversationen, notera detta som en möjlig ledtråd som en tanke eller känsla inte är verbalt uttrycks. Osedvanlig tystnad eller talkativeness kan vara ett annat tecken.

Reglerna för att tolka kroppsspråk och andra icke-verbala ledtrådar är välkända för säljare och andra som är duktiga i konsten att övertyga. En god försäljningsagent, till exempel, kanske kan du ser direkt i ögonen samtidigt berätta en skallig lögn. Han eller hon kan också praktiseras i att upprätthålla ett lugnt uppträdande och frammana uppriktiga klingande skratt efter behag.

Å andra sidan kan de icke-verbala kommunikationen i vissa noggrant ärliga människor ger det felaktiga intrycket att de försöker lura dig. Det är därför det är klokt att inte dra någon säker slutsats från någon enskild ledtråd. Istället införliva varje icke-verbal ledtråd till den totala bilden av vad din partner kommunicerar.

Dubbelkolla innebörden av gester

Varje gest är ett meddelande av något slag. Men när vardera maken tilldelar olika betydelser till samma gest, kan det orsaka friktion i relationen.

Till exempel kan en hustru ringa sin man på jobbet två gånger om dagen för att hon vill känna samhörighet. Däremot kan man tolka denna gest på ett helt annat sätt. Han kan känna att hans partner kollar upp honom eller försöker kväva honom.

Du kan enkelt misstolka betydelsen av en viss signal. Undvik sådana misstag genom att ta följande steg:

  • Om du är det minsta osäker, be din partner att förklara hennes icke-verbal kommunikation.
  • När du har identifierat de känslor som provocerade gesten, arbetar på att ta itu med det.