Vad är ansträngning?

February 16

Ansträngning hänvisar till ansträngning och intensitet hur kroppen fungerar fysiskt och använder energi. Det innebär processen av bodyâ € s användning av syrgas, produktion av kroppsvärme, och takten av hjärtfrekvensen under fysiska rörelser. Känslan av ansträngning kan variera för personer som utför samma åtgärder på grund av olika nivåer av kondition och styrka.

En av de viktigaste komponenterna för att mäta hur kroppen använder energin kallas betyget upplevd ansträngning, men är mer allmänt kallad Borgskalan. Den Borgskalan består vanligtvis av en numerisk skattningsskala som sträcker sig från 6 till 20. Den nedre änden av Borgskalan representerar absolut ingen användning av energi, medan toppen är den maximala mängd energi en person kan använda utan att kunna fysiskt fortsätter. Den optimala rating för vardagsmotion för genomsnittliga motionärer som inte idrottare faller i allmänhet i måttliga betyget 12, 13, eller 14 på Borgskalan.

Den Borgskalan är en subjektiv bedömning som är beroende av den person som utför verksamheten; till exempel att mängden fysisk aktivitet det skulle ta för en professionell idrottsman betygsätta sin ansträngning av 20 på Borgskalan kan vara drastiskt mer än för en stillasittande person. En av de vanligaste användningsområdena för ansträngningsövervakning är att hjälpa en person att bygga upp sina uthållighet och kondition. Om en person utför regelbundet en övning på en låg Borgskalan rating, är det mindre troligt att han eller hon i hög grad kommer att förbättra hans eller hennes fysiska kondition förmågor; Men genom att övervaka ansträngningen och intensiteten av ett träningspass och kontinuerligt sträva efter en viss rating, till exempel 14 eller 15, en person kan ha möjlighet att bygga mer uthållighet och se till att han eller hon håller sin puls upp.

Att hålla nära koll på fysisk ansträngning kan också vara viktigt för dem som har problem med sina hjärtan. Använda Borgskalan kan hjälpa till att förhindra dem som har försvagade hjärtan från fysiskt overexerting själva och sätta alltför stor påfrestning på deras hjärtan. Detta kan bidra till hjärtpatienter säkert förbli aktiv om deras läkare rekommenderar att stoppa deras fysiska aktivitet när den når en viss rating på Borgskalan. Vissa patienter själv rating kan matcha deras faktiska puls intensitet bättre än andra, så en läkare kan testa en patientâ € s hjärtfrekvens medan han eller hon utför aktivitet i syfte att kontrollera om personen är korrekt använder Borgskalan. Om inte, kan en person vara mer benägna att arbeta för hårt och inte vet när du ska bromsa under fysisk aktivitet.

  • Ju mer en person tränar, desto bättre deras ansträngning att bli.
  • En stillasittande person är mer sannolikt att bli utmattad av ansträngning än någon som är aktiv.
  • Att se till att få massor av vila mellan träningspass är viktigt så en person inte över inte utövar sig själv.