Vad är en Top Hat?

November 16

Ofta kallas en topper, är den höga hatten en formell typ av huvudbonader för män. Ursprung i början av 19-talet, har den höga hatten fortsatte att vara en del av riktig morgon och kväll klänning för män när tillfället kräver en hög nivå av elegans i klänning. Här är lite bakgrund om historien om den höga hatten, inklusive samtida användningar av slagklippare.

Den höga hatten är utformad med en lång kropp, med en platt krona i ena änden och ett brett brätte som antingen är platt eller svagt böjd. Tidigt blev den höga hatten konstruerad med svart filt. Filten var särskilt användbart med hopfällbara höga hattar som utvecklades på 1820-talet, eftersom filten inte skulle visa rynkor även om hatten hade lagrats i ett hopfällt tillstånd under en längre tid. Med tiden blev användningen av bäverskinn för att göra filten träffas av användning av färgat silke, vilket ger en mer polerad look.

Den skorstenshatt, populariserade i mitten 19th century, var en favorit av amerikanska presidenten Abraham Lincoln. Kännetecknas av en kropp som var ibland två gånger höjden på andra höga hattar, blev stovepipe ett populärt alternativ för den dagliga verksamheten slitage, samt en del av formell klädsel. Men utvecklingen av Stovepipe stil av hög hatt dog ut i slutet av århundradet. I själva verket förlorade den höga hatten sitt överklagande som en daglig modeaccessoar för män från början av 20-talet, ersätts av andra former av huvudbonader, såsom fedoras och plommonstop.

Medan den höga hatten fortsatte att vara en symbol för riktig formell klädsel, användning av hatten tenderade att förpassas till evenemang såsom formella bröllop, och höga samhället händelser av den sociala säsongen såsom bollar och debuter. Filmindustrin ingår ofta den höga hatten som en del av väsentlig klänning när filmen sattes i societeten. Under 1960-talet, rock and roll musiker och andra kontra kulturella ikoner ofta antagit den höga hatten som en del av en eklektisk sätt klänning.

Idag fortsätter den höga hatten vara fast etablerad som formalwear, visar upp på begränsade tillfällen som anses vara extremt formell och viktig. Medan en tid präglad av den höga hatten som vanligt tillbehör i någon mana € s garderob är lång förflutna, kommer traditionen utan tvekan fortsätta att leva på som ett tecken på elegans och smak.

  • Gammaldags formell klädsel ingår ofta en hög hatt.