Vad bör jag veta om att vara bipolär?

April 14

Bipolär sjukdom, som ibland kallas manodepressiv sjukdom, karaktäriseras av vilda känslomässiga förändringar. Dessa förändringar, från upp till ner, kan ske ögonblickligen, utan uppenbar anledning. Bipolär sjukdom drabbar cirka 1% av USA: s befolkning, även om det numret inte omfattar odiagnostiserade fall.

Bipolär sjukdom definieras som en större affective disorder där individer alternera mellan stater av djup depression och extrem upprymdhet. Med andra ord är det en psykisk störning, en psykisk sjukdom, som påverkar känslomässiga tillstånd av lidande. De cykel mellan olika ytterligheter av de känslomässiga gränser. Personer som lider av bipolär sjukdom kan exciteras ena stunden men likgiltig nästa, eller vårdslös och sedan håglös.

De maniska faser av bipolär sjukdom inkluderar stämningar som extrem optimism, spänning och en uppblåst självkänsla. Snabb tal, riskbeteende, ökad sexlust, ökad oro, oförmåga att koncentrera sig, och droger är alla möjliga tecken på maniska beteende. Depressiva beteende, å andra sidan, skulle kunna presenteras med känslor av sorg, hopplöshet, skyldig, ångest, och självmordstankar. I denna fas av sjukdomen, kan den sjuke har sömnproblem, aptitlöshet, irritabilitet, kronisk smärta, och ett minskat intresse för aktiviteter som de brukar njuta.

Behandling för bipolär sjukdom innebär vanligtvis terapi och medicinering. Eftersom bipolär är en sjukdom som varar under en persons liv, är behandlingen viktigt att lära sig att hantera de varierande episoder av denna sjukdom. Mediciner kan omfatta stämningsstabiliserande, beslag medicinering (även för att stabilisera stämningar), antidepressiva och antipsykotiska eller ångestdämpande mediciner. Psykoterapi kan omfatta individuell terapi, gruppterapi, och familjerådgivning. Sjukhusvård under en kort tid kan också vara tillrådligt, speciellt under svåra depression episoder.

Även om det inte botas, är det möjligt att leva ett relativt normalt liv med bipolär sjukdom. Med läkemedel som förskrivs enligt anvisningar från läkare är viktigt att hantera detta tillstånd. Undvik droger och alkohol. Inte bara kan de interagera negativt med dina mediciner, de kan förvärra ditt tillstånd. Vet dina varningssignaler. Om du börjar känna dig själv börjar en farlig spiral i depression eller extrem mani, söka hjälp från en professionell. Slutligen, kolla med din läkare innan du börjar några nya mediciner, i händelse av en läkemedelsinteraktion. Detta innefattar over-the-counter mediciner som förkylning och influensa mediciner.

Att hantera bipolär sjukdom kan vara mycket svårt. Det är viktigt att komma ihåg att, först och främst, du är inte din sjukdom. Det kan påverka ditt liv, men det behöver inte vara ditt liv. Håll dina mål för livet i åtanke, gå med i en stödgrupp, och hitta en hälsosam utlopp för frustration. Lär dig så mycket du kan om bipolär sjukdom. Kunskap är makt, och det gäller särskilt för psykiska sjukdomar. Gå med i en stödgrupp för människor som lider av bipolär sjukdom. Också, lära sig och öva stresshantering och avslappningstekniker. Strävan efter lugn kan bidra till att minska svårighetsgraden av maniac eller depressiva episoder.

Om du är vänner med, eller relaterade till, någon med bipolär sjukdom, kan det vara svårt att förstå vad de kämpar med. Lär dig så mycket du kan om bipolär sjukdom. Detta kan svara på en massa frågor som du har om den andra persona € s personlighet quirks. Försök att vara så stödjande som du kan vara, men inser att det inte är ditt jobb att ta hand om dem. Vet dina egna gränser, vad du kan hantera och vad du inte kan. Det är acceptabelt att behöva hjälpa dig själv. Lita på familj och vänner för det stöd du behöver, gå med i en stödgrupp, tala med din läkare, eller hitta en bra rådgivare.

Bipolär sjukdom är ett svårt tillstånd att förstå. Eftersom symptomen är så olika, är det svårt att veta vad varje dag kommer att medföra. Under dåliga episoder, kan det störa livet för en person som lider av det, vilket resulterar i förlust av arbetstillfällen och ekonomiska problem. Det är dock en ganska hanterbar sjukdom under vård av en kvalificerad läkare. Söker medicinskt stöd för din sjukdom är det första steget på vägen tillbaka till ett normalt liv.

  • Individuell terapi används ofta för att hjälpa människor som är bipolär.
  • Forskare är osäker på exakt vad som orsakar bipolär sjukdom, som en gång kallades manodepressivitet.
  • De extrema humörsvängningar i samband med bipolär sjukdom kan orsaka svårigheter med dag till dag funktion.
  • Bipolär behandling innebär oftast medicinering.
  • Bipolär sjukdom är inte botas, men det kan hanteras.
  • Utter hopplöshet kan vara ett symptom på bipolär sjukdom.
  • Någon som är bipolär kan ha deras humör påverkas av sin omgivning.