Vad är Squalene?

August 16

Skvalen är en naturlig molekyl som människor och många andra organismer producerar. Människan behöver det som råvara för viktiga föreningar såsom hormoner, och det kan finnas i vissa livsmedel, kosmetika och läkemedel. Kommersiellt är det i allmänhet extraheras från haj och andra fisklever. Dieter som är höga i föreningen kan också lägre kolesterol. Oron för att införa ämnet i vacciner är farliga för hälsa inte backas upp av Världshälsoorganisationen (WHO) eller den amerikanska Food and Drug Administration (FDA).

Djur, inklusive människan, producerar ämnet i levern. Det reser runt i blodet, och kroppen använder den för att göra nödvändiga hormoner och andra föreningar. Kolesterol är det mellanliggande steget mellan skvalen och molekyler såsom östrogen, kortisol, och till och med D-vitamin

Denna speciella molekyl läcker också ut från kroppen i våra fingeravtryck. Lever av fisk såsom hajar är rika i materialet, och det är där industrier leta efter sina källor. Bortsett från levrar, är det också närvarande i ägg, kött, och jäst.

Växter producerar även ämnet. Till exempel, innehåller olivolja 0,7% skvalen. De hälsoeffekter förknippade med olivoljerika kosten Medelhavsländerna kan bero på den här funktionen av oljan. Hälsokost företag säljer det som "haj leverolja." Vissa kosmetika innehåller materialet, som vissa mediciner.

Enligt FDA, är koncentrationen av skvalen i blod allmänt vid 250 delar per miljard (250 nanogram per milliliter). Oron för att skvalen i vacciner skapar hälsorisker inte styrkas av WHO eller av FDA, som 2011. WHO säger att ett visst vaccin, som administreras i europeiska länder, ger en dos av 10 mg skvalen tillsammans med antigenet och att detta vaccin inte har lagt fram några allvarliga biverkningar eftersom det började tillverkas 1997.

Materialet används i vissa vacciner för att göra immunsystemet känner igen vaccinationen mer effektivt. I sig själv, det är inte effektivt, men när det blandas upp i en emulsion med andra ämnen är det. En fråga som vaccin aktivister har med skvalen är att soldater som hade injicerats med en mjältbrandsvaccin och som senare utvecklade hälsoproblem visade antikroppar mot ämnet i deras blod. Det är nu känt, dock att alla har antikroppar mot skvalen, som ökar med åldern, och att mjältbrandsvaccinet i fråga inte ursprungligen innehöll något av substansen. Tester som visade låga nivåer av skvalen i vacciner kan ha förorenats av laboratorieglas med fingeravtryck på dem.

  • Skvalen sättes till vissa vacciner för att hjälpa immunsystemet acklimatisera på vaccinet.
  • Olivolja innehåller skvalen.
  • Hajleverolja är aa traditionell källa till skvalen.
  • Skvalen produceras naturligt i levern.